14 Юни, 2015 13:39 1 326 4

Великобритания изтегля агентите си, заради теч на информация от Сноудън

  • великобритания-
  • сноудън-
  • агенти

Русия и Китай са получили достъп до файлове за оперативната дейност на западните агенти

Великобритания изтегля агентите си, заради теч на информация от Сноудън - 1
Снимка: AP/БТА

Британски агенти са били изтеглени от местата, в които оперират, след като руското и китайското разузнаване са получили достъп до информация, разкриваща техните дейности, съобщи Би Би Си.

Според „Сънди Таймс“ страните са разчели документи, предоставени им  от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън. Според източник от британското правителство държавите имат информация, която е причинила преместването на въпросните агенти.

През 2013 г. Едуард Сноудън стана причината за теч на информация, разкриваща подробности около програмите за подслушване на американската Агенция за национална сигурност. Впоследствие той избяга в Русия, заради възможни обвинения за шпионаж от страна на американското правителство. Смята се, че Сноудън е успял да изтегли около 1.7 млн. секретни документа, преди да напусне САЩ.

Според източник на Би Би Си, информацията която е попаднала във властите на Русия и Китай е блокирала възможността на Великобритания да се снабдява с важна информация.

Според „Сънди Таймс“ западните разузнавателни агенции са били принудени да изтеглят агентите си от „враждебни страни“, след като станало ясно, че Москва е получила достъп до повече от един милион секретни файла с информация, предоставени им от Едуард Сноудън. В тях са описани различни техники за разузнаване, които могат да спомогнат за разпознаването на американски и британски агенти. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    0 1 Отговор
    тцтцтц горките английски агенти ......

    русия пак виновна излезе че разкри мрежата а шпионаж на англия ..ах тази лоша русия и путин
  • 2 ссс

    0 1 Отговор
    хахаха ето на демократичните сащ и англия с какви подмолвни игри и шпионаж подкопават русия ...

    и въпреки всичко статията е написана типично през проамериканска призма и пропаганда ..едва ли не русия виновна пак че разобличи чуждите шпиони
  • 3 сссс

    0 1 Отговор
    нещо не виждам американскит тролове да коментират хахаха
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    За втори път се пише такава статия в разстояние на няколко месеца. Това е смешно и нелепо. Промиването на мозъци действа.
Новини по държави: