Last news in Fakti

15 Юни, 2015 12:33 953 0

Няма споразумение за дълга на Гърция

  • споразумение-
  • дълга-
  • гърция

Гръцкото правителство не се разбра със своите кредитори в Брюксел

Няма споразумение за дълга на Гърция - 1
Снимка: БТА/AP

Последните преговори между Гърция и нейните кредитори в Брюксел пропаднаха, след като не се постигна споразумение за разсрочване на дълга на страната, съобщи Би Би Си.

Говорителят на Европейската комисия заяви, че е постигнат напредък, но все още остават „значителни пропуски“.

Европа иска Гърция да извърши бюджетни съкращения от 2 млрд. евро, за да могат да бъдат отпуснати средствата от спасителния фонд за страната. Гръцкият вицепремиер Янис Драгазакис заяви, че страната му все още е готова да преговаря със своите кредитори. Според него предложението на Гърция напълно е покривало фискалния дефицит, както се е изисквало. Той обаче потвърди, че ЕС и МВФ все още искат страната да съкрати пенсиите. Нещо което гръцкото правителство отказва да приеме.

Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар заяви, че евентуалното постигане на споразумение ще изисква „трудни решения и тежки ангажименти и от двете страни“. Все пак говорителят на ЕК заяви, че председателят на комисията Жан Клод Юнкер все още е убеден, че с повече усилия в реформите и  политическа воля от двете страни може да се намери решение преди края на месеца.

Преди началото на преговорите вицеканцлера на Германия Зигмар Габриел заяви, че страните в Европа вече започват да губят търпение спрямо Гърция. През миналата седмица пък гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че неговата страна трябва да е готова на тежки компромиси, за да достигне до решение на проблема.

До 30-ти юни Гърция трябва да изплати 1.6 млрд. евро от дълговете си към МВФ. Местното правителство пък се опитва да постигне отписване на част от дълга, за да стимулира растежа на своята икономика. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: