Last news in Fakti

25 Юни, 2015 15:39 1 745 2

Кризата в Гърция се задълбочава на фона на безизходицата

  • гърция-
  • криза-
  • мвф-
  • ецб-
  • ес-
  • еврозона-
  • дълг-
  • споразумение-
  • кредиторите

Все още няма споразумение между Атина и кредиторите

Кризата в Гърция се задълбочава на фона на безизходицата - 1
Снимка АП/БТА

Спешните разговори между министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и международните кредитори приключиха без споразумение относно начина за решаване на дълговата криза, съобщава Би Би Си.

Финансовите министри от еврозоната, които трябваше да финализират сделка, сега ще обсъдят план, предложен от кредиторите.

По-рано западните партньори бяха поставили ултиматум на кабинета на Алексис Ципрас. До 11 часа средноевропейско време гръцката страна трябва да представи предложения за реформи на институциите, които да са база за разговори, заяви представител на еврозоната. Ако това не се случи, в 13 часа местно време кредиторите ще представят собствени условия, които ще са и последната оферта, съобщава Ройтерс.

Австрийският министър на финансите Ханс Йорг Шелинг изтъкна, че Гърция отхвърля всякакъв компромис и постоянно издига нови искания.

„Според мен е наистина учудващо колко безотговорно се отбеляза той. По думите му „ако този документ не е приемлив за финансовите министри, ще трябва да помислим да подготвим алтернативи”, посочвайки неделя като краен срок за споразумение, тъй като в противен случай националните парламенти няма да имат време да изразят одобрението си.

Времето на Гърция обаче изтича. Тя трябва да изплати заем от 1,6 млрд. евро на МВФ от следващия вторник или ще се изправи пред неустойка. Това може да доведе до излизане на Гърция от еврозоната, с възможни последствия за останалата част на Европа и световната икономика.

Веднъж постигне ли се споразумение, Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), ще отключат последния транш от  7,2 млрд евро от спасителния план за Гърция.

Кризата заплашва да засенчи откриването на срещата на върха на ЕС в четвъртък следобед.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    1 0 Отговор
    Тия гърци са луди! Нека задържат същия дух и да покажат на ЕС че не са хванали Моисей за топките! Що ли усещам, че Русия само чака Гърция да се отдели от ЕС?

    Коментиран от #2

  • 2 шлемник байкалскии

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "dhcp ":

    Нека Русия да им плати борчовете !Само че руснаците са доста далечко от стандарта на гърците ! И не на последно място гърците знаят че когато руснаците си искат парите те не преговарят две три години а отиват с танковете и си ги прибират!
Новини по държави: