Last news in Fakti

30 Юни, 2015 22:02, обновена 30 Юни, 2015 23:14 1 921 2

Без отсрочки за Гърция

  • гърция-
  • еврогрупа-
  • спасителен план-
  • еврозона

тази вечер Еврогрупата обсъди възможността за предоставяне на Гърция на отсрочка за програмата за финансовата помощ до провеждането на гръцкия референдум

Без отсрочки за Гърция - 1
Снимка АП/БТА

Еврогрупата не се съгласи да удължи срока на програмата за помощ на Гърция. Това съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб след телеконференция, която бе спешно свикана днес, съобщава ТАСС.

"Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно", каза той. 

След полунощ средства от програмата за помощ на Гърция няма да бъдат на разположение. Това потвърди стабилизационния фонд на Европейския съюз (EFFS).

Гръцкото правителство в сряда ще изпрати ново предложение на Еврогрупата, заяви Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата, която обединява финансовите министри от еврозоната.

„Друга телеконференция на Еврогрупата ще има в сряда сутринта, след обявеното ново писмо от гръцкото правителство”, написа той в социалната мрежа „Туитър”.

Дейселблум обясни, че е твърде късно да се удължи съществуващият спасителен пакет за Гърция и че позицията на страната към кредиторите и партньорите от еврозоната трябва да се промени, преди да се стигне до нова програма.

След спешния разговор тази вечер председателят на Еврогрупата заяви, че съветът ще разговаря отново утре сутрин, за да обсъди нови предложения, които правителството в Атина ще направи.

Източник заяви пред руската агенция, че Еврогрупата проучва възможността за отлагане на гръцкия референдум заради който десетки хиляди жители на Атина и Солун протестират вече трети ден.

В полунощ изтича крайният срок на втората програма за международната финансова помощ за Гърция, в рамките на която Атина все пак не е получил около 7,2 милиарда евро. 

Малко по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел заяви пред депутати, че Германия няма да влиза в нови преговори за помощ с Гърция преди референдума този уикенд.

"Преди референдума Германия не може да води преговори за ново искане за помощ", заяви Меркел, цитирана от депутат от нейната консервативна християндемократична партия.

Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС за спасяване на страната, само часове преди изтичането на крайният срок за сключване на сделка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Кой прави целувки?!цункам ципрас ли беше или на куртизанката дупето или и двете!
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Интересно като излязат резултатите от референдума, как Европа ще каже на създателите на демокрацията: "Вие- гърците сте прости, референдумът е манипулиран!"
    Няма да има Европа тази наглост.
Новини по държави: