Last news in Fakti

12 Септември, 2011 15:57 915 0

Няма теч на радиация във Франция

  • аец маркул-
  • франция-
  • радиация

Няма теч на радиоактивни вещества след взрива във френската АЕЦ „Маркул“.  „Към момента нищо не е изхвърлено навън“, съобщиха от Френската агенция за ядрена енергия. Четирима са ранени, а един е загинал. Полицията също потвърди, че няма радиоактивно замърсяване в района на централата, пише  Ройтерс.

Пожарът тръгнал от склад за радиоактивни отпадъци на АЕЦ „Маркул“, твърди вестник „Фигаро“. Според Ройтерс експлозията е станала в пещ, използвана за претопяване на ядрени отпадъци. Взривът е удържан в пещта и няма изпускане на радиоактивност.

Съоръжението няма реактор, тъй като се използва основно за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения. Централата произвежда горивото MOX, с чиято помощ се рециклира плутоният от ядрените оръжия. Част от този процес включва претопяването на нагорещен плутоний и уран в пещ.

„Маркул“ е един от центровете на френската ядрена промишленост. Той е разположен в южния департамент Гар в близост до средиземноморския бряг. Централата е собственост на филиал на френската енергийна компания EDF.

Францията е най-зависимата от ядрена енергия страна в света. Провокирана от ядрената катастрофа в японската АЕЦ „Фукушима 1“, страната започна стрес-тестове на 58-те си ядрени реактори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА