Last news in Fakti

27 Юли, 2015 12:34, обновена 27 Юли, 2015 12:45 2 297 0

Властите в Зимбабве издирват испанец обвинен в убийството на лъвът Сесил

  • лъв-
  • сесил-
  • зимбабве-
  • бракониер-
  • испанец

Европеецът твърди, че е платил 50 000 евро за възможност да убие туристическата атракция

Властите в Зимбабве се опитват да проследят испанец, който твърди, че е платил на гид 50 000 евро за възможността да убие Сесил, един от най-известните лъвове в Африка. Той бе звездната атракция в Хванге, най-големият национален парк в Зимбабве, пише "Гардиан".

Животното бе намерено одрано и обезглавено в покрайнините на парка.

13-годишният лъв носеше GPS нашийник като част от изследователски проект, който университетът Оксфорд провежда от 1999 г. насам. Това направило възможно проследяването на последните му движения, когато е бил подмамен да напусне парка и прострелян с лък и стрела. Ловците след това са следили умиращото животно в продължение на 40 часа, преди да го убият с пушка.

Стръв, под формата на прясно убито животно, е била използвана, за да изкуши Сесил да излезе от пределите на парка - техника често използвана от ловците, за да могат "законно" да убиват защитени лъвове.

"Смъртта на Сесил е трагедия, не само защото той е символ на Зимбабве, а защото сега неговите шест малки най-вероятно ще умрат. Когато нов мъжки се появи, той няма да им позволи да живеят, за да насърчи трите женски лъвици на Сесил да се чифтосват", заяви Джони Родригес, председател на работната група за опазване на Зимбабве.

"Двамата мъже, които са придружавали ловеца са били арестувани, но все още не сме открили самия ловец, който е испанец", заяви още Родригес

Асоциацията на професионалните ловци и гидове в Зимбабве призна, че нейни членове са участвали и че случаят е предмет на разследване. Тя твърди, че мъжът е бил на частно сафари и следователно законно, но правителството настоява, че лъвът е живял в резервата и попада под неговата защита.

Полицията търсят останки на лъва сред препараторите в страната.

Сесил беше един от най-старите лъвове в парка и е добре известен с приятелския си характер. Според местна легенда Сесил е бил изгонен от прайда си и се скитал сам докато не срещнал друг самотен лъв – Джерико.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА