Last news in Fakti

8 Август, 2015 11:19 1 216 1

Анкара ще даде своя принос за унищожаването на "Ислямска държава"

  • турция

Посланикът на Турция в НАТО в интервю за БНР

Анкара ще даде своя принос за унищожаването на "Ислямска държава" - 1
Снимка АП/БТА

Катастрофалната ситуация в Близкия Изток пряко застрашава сигурността на Турция и нейните съюзници. На 28 юли поискахме консултации в НАТО и пълна солидарност  и подкрепа. Точно това и получихме. Турция ще даде своя принос за унищожаването на ИД. Сирия има нужда от демократично правителство, което да представя всички групи в обществото. Асад не може да продължава по същия начин. Той загуби легитимност.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Събота 150“ посланикът на Турция в НАТО Мехмет Фатих Чейлан по повод нанесените за първи път удари от страна на американската авиация срещу цели на "Ислямска държава“ от базата "Инджирлик“ в Турция и обясни:

Атентатът на ИД в Суруч не беше първият. Досега 180 турски граждани са загинали от терористични атаки на терористичната групировка, идващи от сирийска територия. В последните няколко месеца за заловени над 130 членове на групировката като за двама е потвърдено, че са атентатори самоубийци. Нашето правителство реши да започне всеобхватна борба с всички терористични групи. Постигнахме споразумение със САЩ за всеобхватна кампания срещу терора на ИД, но, ако не обърнем внимание на цялостната ситуация в Сирия, няма да постигнем желания резултат.

Според него турците не се бият просто с кюрдите и не в това е въпросът, а става дума за борба с тероризма, част от който са и ПКК:

ПКК е терористична организация, призната за такава от Европейския съюз и САЩ. Ние нямаме намерение да воюваме с турските граждани от кюрдски произход. Това е война между Турция и ПКК и Турция и ИД.

Зоната за сигурност на сирийска територия няма да бъде буферна зона, защото този термин има конкретно юридическо измерение, заяви Мехмет Фатих Чейлан:

Ние се нуждаем от сигурна територия в Сирия. Безопасно място, където сирийските бежанци в Турция да могат да се завърнат, без да станат жертва на терористи или  на сирийския режим. За да могат те да се завърнат на сигурно място, трябва да има въоръжени сили, които да ги защитят. Затова Турция и САЩ обучават хора на умерената сирийска опозиция, които да се сражават както срещу ИД, така и срещу режима на Асад. Турция ще даде своя принос за унищожаването на ИД. Сирия има нужда от демократично правителство, което да представя всички групи в обществото. Асад не може да продължава по същия начин. Той загуби легитимност.

Турция иска засилване на обмена на информация с българските служби за предполагаеми терористи. Джейлан оцени терористичната заплаха за Балканите като "не толкова голяма“, сравнено със ситуацията по югоизточните граници на Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    дрън дрън .създадахте със сащ , обучавахте ги на ваша територия , лекувахте ги в турция сега ще са борите срещу тях

    хубаво путин каза на ердоган ..малкия дикататор да спре да подпомага идл или ще яде дървото
Новини по държави: