Last news in Fakti

10 Август, 2015 11:53 1 347 2

Лидерът на ПКК: Турция защитава Ислямска държава

  • пкк-
  • ислямска държава-
  • турция-
  • защита-
  • кюрди-
  • бунтовници-
  • джихадисти-
  • джемил байък

През месец юли Анкара започна бомбардировки срещу ПКК в Северен Ирак

Лидерът на ПКК: Турция защитава Ислямска държава - 1
Снимка: БТА/ AP

Кюрдската работническа партия (ПКК) обвини Турция, че защитава Ислямска държава чрез нападенията си срещу кюрдски бойци. Това заяви в интервю за Би Би Си лидерът на ПКК Джемил Байък.

Кюрдските бойци – сред които и тези от ПКК – постигнаха значителни победи над джихадистите. Турция, обаче, като редица западни страни, смята работническата партия за терористична организация.

През месец юли Анкара започна бомбардировки срещу ПКК в Северен Ирак, като в същото време осъществяваше и въздушни удари срещу екстремистите от ИД. Според наблюдатели кюрдските бойци са били „мишена“ на атаките далеч повече от Ислямска държава.

Турските власти отрекоха, че кампанията срещу ИД всъщност е прикритие на опитите на страната да предотврати успехи на кюрдите.

„Турция твърди, че се бие с Ислямска държава. В действителност, обаче, те се борят срещу ПКК“, заяви Джемил Байък.

„Те се опитват да ограничат бойната ни активност срещу ИД. Турция защитава Ислямска държава. Президентът Ердоган стои зад кланетата на ИД. Неговата цел е да спре настъпленията на кюрдите, което дава предимство на плановете му за турцизиране на Турция“, заяви още лидерът на ПКК.

Факти.бг припомня, че преди броени часове бе открита стрелба по американското консулство в Истанбул. Полицията обяви, че е задържана жена, участвала в нападението. Все още никой не е поел отговорност за бомбеното нападение. То става на фона на растящото напрежение между турските власти и ПКК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    всички се наясно.. турция сащ и соад арабия създадаха идл

    в турция ги обучаваха ,лекуваха ..

    геноцида от турция над кюрдите продължава .... но пкк ще отговори подобаващо и вече отговаря ..няма ден в турция да няма тр. акт от пкк и то по няколко ...само че медиите тука крият..цензура
  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    всички се наясно.. русия, турция и соад арабия създадаха идл

    в турция ги обучаваха ,лекуваха ..

    геноцида от турция над кюрдите продължава .... но пкк ще отговори подобаващо и вече отговаря ..няма ден в турция да няма тр. акт от пкк и то по няколко ...само че медиите тука крият..цензура
Новини по държави: