Last news in Fakti

24 Август, 2015 20:23 1 047 0

Подкрепяме европейската интеграция на Република Македония

  • македония-
  • подкрепяме-
  • европейската-
  • интеграция
Подкрепяме европейската интеграция на Република Македония - 1
Снимка: МВнР

България ясно и категорично подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония. Вярвам, че бъдещото на всички страни от региона на Западните Балкани е в обединена и силна Европа и България е готова да подпомага усилията на Република Македония за изпълнение на условията за интеграция в ЕС и НАТО. С тези думи министър Митов се обърна към представителите на македонския дипломатически корпус, които се събраха в Скопие за Годишната посланическата конференция. Министър Митов и албанският му колега Дитмир Бушати са специални гости на конференцията по покана на македонския външен министър Никола Попоски.

В словото си министър Митов се спря на приоритетите в развитието на двустранните отношения между България и Република Македония, предизвикателствата пред региона, както и възможностите за сътрудничество по ключови въпроси от общ интерес.

Министър Митов обърна внимание на сериозния бежански поток към Европа и страните от Западните Балкани. Според него регионът трябва да бъде много по-интегриран, за да посрещне увеличаващите се предизвикателства, произтичащи от засиления миграционен натиск. Готови сме да подкрепим усилията на Република Македония за получаване на логистична и финансова помощ от европейските институции за справяне със ситуацията. Този проблем засяга както страните от ЕС, така и от региона, и по тази причина общите ни усилия за сътрудничество и обмен на информация нямат алтернатива, подчерта българският дипломат.

От своя страна македонският външен министър Никола Попоски посочи, че присъствието на колегите му от България и Албания на конференцията дава силен и ясен сигнал, че двете страни са готови да подкрепят Република Македония по пътя й към НАТО и ЕС. Македонският първи дипломат призова за установяване на редовна практика за провеждане на подобни срещи на високо ниво с цел постигане на напредък по теми от регионално и общоевропейско значение. Тримата министри се обединиха около необходимостта от подобрение на транспортната, енергийната и инфраструктурната свързаност в региона за осигуряване на устойчиво икономическо развитие, чужди инвестиции и повишена конкурентоспособност на техните икономики.

В рамките на тристранната им среща в Скопие министрите на външните работи на Република Албания, Република България и Република Македония – Дитмир Бушати, Даниел Митов и Никола Попоски,  приеха съвместна декларация. В документа се подчертава, че зачитането на териториалната цялост, суверенитета и добросъседството е от фундаментално значение за дълготрайната стабилност и сигурност на региона.

Програмата на посещението на министър Даниел Митов включва и разговор със заместник министър-председателя на Република Македония по европейските въпроси Фатмир Бесими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: