24 Август, 2015 08:22 1 490 0

Очаква се още по-голяма бежанска вълна в Македония

  • бежанци-
  • македония-
  • вълна-
  • мигранти

Проблемът с бежанците ще бъде разискван днес и от лидерите на Франция и Германия

Очаква се още по-голяма бежанска вълна в Македония - 1
Снимка: АП/БТА

Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец обяви, че очаква "драматично увеличаване" на броя на мигрантите, които от Гърция през следващите дни ще се опитат да преминат през Македония и Сърбия, на път към Западна Европа.

Върховният комисариат на ООН за бежанците обяви, че обмисля да продължи предоставянето на хуманитарна помощ за идващите от Македония в Центъра за временно настаняване в сръбския град Прешево бежанци, предаде БНР.

По данни на организацията над 7 000 мигранти са влезли в Сърбия от Гърция през Македония в нощта срещу неделя.

Македония, която обяви извънредно положение в четвъртък и мобилизира армията и полицията на границата с Гърция, започна да пропуска мигрантите през своята територия вчера, след като 1000 от тях успяха да преодолеят охраната.

Върховният комисариат за бежанците призова ЕС да увеличи помощта си за Гърция, Македония и Сърбия.
Темата за бежанската криза ще е сред обсъжданите в рамките на посещението днес на министъра на външните работи Даниел Митов в Скопие

Проблемът с бежанците ще бъде разискван днес и от лидерите на Франция и Германия - Франсоа Оланд и Ангела Меркел. Двамата ще се срещнат в Берлин, за да обсъдят националните квоти за прием на мигранти.

През юни правителствата на страните от Европейския съюз отхвърлиха искането на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да бъдат приети задължителни квоти за мигранти. Така, на практика, всяка страна сама решава какъв брой да приеме от десетките хиляди мигранти, които пристигат по бреговете на Италия и Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА