Last news in Fakti

25 Август, 2015 08:23 1 214 0

Терористи взривиха газопровод в Турция

  • взрив-
  • газопровод-
  • турция

Експлозия избухна в района на турската провинция Карс

Терористи взривиха газопровод в Турция - 1
Снимка: АП/БТА (Архив)
Терористи взривиха газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум, по който в бъдеще трябва да потече азерския газ от находищата в Каспийско море по "Южния газов коридор" за страните от Европейския съюз, включително за България. Отсечката е ключова за енергийната сигурност на ЕС и без нея не е възможно каквото и да било снабдяване с алтернативно "синьо гориво", предаде Нова телевизия.
 
Експлозията избухнала в района на турската провинция Карс. От местната администрация заявиха, че терористичният акт е "организиран от бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК)". В атаката участвали около 20 бойци.
 
По данни на местната телевизия транспортирането на газ е прекратено и в момента огънят се потушава.
 
На мястото на инцидента са пристигнали силите за сигурност. Всички близки райони се контролират от жандармерията и военните. Съобщава се и за престрелки с бойците.
 
Газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзерум (Южнокавказкия газопровод) беше официално открит през март 2007 г. Диаметърът на тръбопровода е 42 дюйма, дължината е 970 км - 442 км в Азербайджан, 248 км в Грузия и 280 км от грузинско-турската граница до Ерзерум. По него се предвижда да се транспортира 16 млрд. куб. метра "синьо гориво", което ще бъде добито в рамките на проекта "Шах-Дениз 2" през 2019-2020 г. От Баку-Тбилиси-Ерзерум природният газ ще влиза в ТАНАП и 6 млрд. куб. м ще остават за нуждите на Турция. Останалите 10 милиарда ще достигнат Гърция и от там по Трансадриатическия газопровод ще отиват за страните от Европейския съюз. От Гърция ще бъде направено едно отклонение за България, която вече се е договорила да получава около 1 млрд. куб. м азерски газ.
 
Проектът за този интерконектор съществува от 2009 г. и трябваше да бъде готов преди няколко години, но крайният срок за неговото стартиране беше многократно отлаган. 
 
"Шах-Дениз" е най-голямото азерско находище на природен газ в Каспийско море. Неговите доказани запаси са около 1,2-1,4 трилиона куб. м. За усвояването на втория етап и построяването на съответната инфраструктура са необходими инвестиции от над 45 млрд. долара, които трябва да бъдат осигурени от оператора "Бритиш петролиъм" и ръководения от него консорциум, в който влиза и руската "Лукойл".
 
Европейският съюз разглежда азерския газ от "Шах Дениз" като ключов за своята енергийна независимост от Русия. Според Брюксел "Южния газов коридор", който ще получава газ от взривения Баку-Тбилиси-Ерзерум, може да гарантира енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа, включително на България. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: