Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Август, 2015 14:30 1 939 0

Предлагат на Русия и НАТО споразумение за намаляване на конфронтацията

  • русия-
  • нато-
  • споразумение-
  • документ

Виктория Нюланд обяви, че САЩ нямат намерение да променят досегашният курс спрямо Русия

Работната група на проекта „Строителство на голяма Европа“, в която влизат бивши министри на отбраната, дипломати, експерти и специалисти е предложила на Русия и НАТО да приемат документ, който ще позволи да се намлят рисковете от военни инциденти, съобщава РБК.

Авторите на документа отбелязват, че в морското и въздушното пространство са станали 66 инцидента с участието на въоръжените сили на Русия, Алианса, Швеция и Финландия. Три от инцидентите бяха определени като крайно рисковани.

Още новини от Украйна

Авторите на документа са съгласни, че професионализмът на войниците са застраховка срещу нежелани последствия от такива инциденти, но в лицето на увеличаване на недоверието и напрежението, съществува заплаха от погрешна преценка или злополука, които могат да доведат до по-нататъшното влошаване на кризата или дори до открита военна конфронтация между Русия и Запада.

В тази ситуация експертите искат бързо да се свика съвета Русия – НАТО и да се подпише споразумение, подобно на подписания през 2014 г. договор между САЩ и Китай. В документа ще се разпишат подробни процедури за избягването на подобни инциденти и начините за информиране при провеждане на учения в близост до една от двете договорни страни.

Споразумението трябва да послужи за възстановяване на доверието и връщане към диалог между двете страни.

Подобен документ няма да е прецедент. По време на Студената война имаше две подобни споразумения, подписани между СССР и САЩ през 1972 г. и 1989 г.

В интервю за ТАСС помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд обяви, че САЩ нямат намерение да променят досегашният курс спрямо Русия.

Дипломатът посочи, че там където е възможно ще продължи сътрудничеството между Кремъл и Белия дом. Виктория Нюланд не изключи взаимодействието между двете световни сили да продължи там, където двете държави имат общи интереси. Това не означавало, че САЩ са готови да потъпкват международното право и устава на ООН само и само да продължи сътрудничеството с Русия.

Препъни камък в двустранните отношения остава анексията на Крим от Москва и напрежението в Източна Украйна. Виктория Нюланд не пропусна да припомни пред ТАСС, че Барак Обама и Владимир Путин не са се виждали тет-а-тет.

През последните седмици се засилиха спекулациите, че двамата политици ще могат да се срещнат на есенната сесия на ООН в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА