Last news in Fakti

9 Септември, 2015 09:42 619 0

Над 750 млн. души не могат да четат и пишат

  • грамотност-
  • четене-
  • писане

Над 750 млн. души по света не могат да пиша и четат, като близо 70% от тях са жени. Тревожните данни съобщи генералният секретар на ООН Пан Ги Мун, по случай Денят на грамотността – 9 септември.

„Близо 250 млн. деца в училищна възраст нямат основно образование. В същото време 124 млн. от подрастващите не посещават училище. Всички хора, независимо от тяхната възраст, заслужават шанса да могат да четата. Ако им дадем тази възможност, ще спомогнем за създаването на по-продуктивно, стабилно и безопасно общество”, допълни той. Мун призова правителствата по цял свят и частния сектор да спомогнат „ограмотяването да се превърне в основен компонент на бъдещето, което ние всички градим”.

Борбата с неграмотността е неразделна част от дневния ред за новото развитие на света в периода 2015-2030 г. Планът за него, който съдържа 17 точни за устойчиво развитие, предстои да бъде приет в края на септември на среща на ООН.

Международният ден на грамотността се отбелязва официално от 1966 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА