Last news in Fakti

8 Декември, 2017 06:30 1 935 6

В четвърти клас са, но не могат да четат

  • германия-
  • ученици-
  • четене-
  • четвърти клас-
  • училище

Почти всеки пети четвъртокласник напуска началното училище в Германия без да може да чете добре

Има и положителни новини. Увеличил се е делът на четвъртокласниците в Германия, които четат много добре - от 8,6 на 11,6 процента. Това показват резултатите от Международното изследване PIRLS за 2016 година. То се провежда редовно от 2001 насам и оценява уменията на децата в 4 клас да четат и разбират художествени и научнопопулярни текстове.

Актуалното изследване сочи, че германските четвъртокласници показват твърде посредствени умения по четене в сравнение с децата от други държави. Едва всяко десето германско дете в края на началния образователен курс притежава умения по четене, които да са над средните. В същото време всеки пети ученик има сериозни пропуски в четенето и завършва четвърти клас, без да се е научил да чете гладко и правилно.

Делът на тази група ученици, наричана още рискова, дори се е увеличил от 16,9 процента през 2001 на почти 19 процента през 2016 година. Към нея спадат много деца с увреждания, както и все повече деца от мигрантски семейства. В семействата, в които единият родител е с миграционни корени, изоставането на децата често се равнява на около половин учебна година, а в семейства с двама родители-чужденци изоставането нерядко е дори цяла учебна година, става ясно от изследването.

Социалните фактори играят голяма роля

За уменията на децата да четат важна роля играят и определени социални фактори – образованието на родителите, броят на книгите в дадено домакинство и доходите на семейството. Като цяло германските четвъртокласници постигат среден резултат сред връстниците си от общо 50 изследвани страни - 537 точки - малко над средното равнище от 500 пункта. Това обаче е с две точки по-малко, отколкото в първото издание на изследването през 2001 година. Двайсет от страните, сред които и България, подобряват резултата си.

Българските четвъртокласници изпреварват германските си връстници - с общ резултат 552 точки те заемат 11-то място. Така България се нарежда в класацията преди САЩ, Германия, Белгия, Италия, Австрия, Чехия, Франция и други държави. Като цяло българските ученици значително са подобрили своето четене и могат да разбират различни по тематика текстове. Нещо повече - те умеят да анализират прочетеното. Това е най-доброто им постижение в изследването дотук, е цитирана в медиите да казва Неда Кристанова - директор в Центъра за оценяване в предучилищното и училищно образование към МОН.

На върха на класацията е Русия със среден брой точки 581, като в челната тройка влизат още Сингапур и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГДР

    21 1 Отговор
    Най-вероятно са от новите германци и леко мургавеят...
  • 2 Румяна Костова

    11 1 Отговор
    Съчутвувам на германските учители.Какъв труд трябва да положат за да научат едно емигрантска дете на родители ,,доктори,, и ,,инженери,,да чете.А и как установяват контакт с родителите,не знаещи немски,на езика на жестовете ли?
  • 3 Колю

    8 0 Отговор
    Няма да забравя как за първи клас детето трябваше да знае азбуката. Лятото между предучилищна и първи клас. Лятната ваканция между първи и втори клас да научи таблицата за умножение и така да отиде във втори. Та тук си е решен проблема. Учителите не трябваше да носят името " Учител" , а "изпитващ" или нещо друго . Реално отиваха на училище защото трябва и за да може ние да ходим на работа. След работа обаче изкарваме поне още едно основно образование за да може детето да разбере какво е правило в училище , да влезе в крак с материала изобщо и да направи безкрайните домашни. А в седми клас започва кошмара с "частните учители " от които ни касов бон , ни отговорност. Само и само да покрие работата на учителя в училище и да се минат матурите поне с "Добър 4". Как нашите да не са по-добри ?
  • 4 Къртев

    6 0 Отговор
    Ааа, за това няма страшно, ще ги настигнем и ще ги минем всички. Като гледам, то само малцинствата (ако още са малцинства) раждат деца. Тея нашите мадами, все нещо не им харесва да се женят и раждат. Ако пък родят, едно им стигало. Причината не е политическа или външно държавна или финансова или незнам. Причината си е чисто и просто в нас самите, по отделно и заедно. Като останат само цигани, щем не щем тези показатели ще са в пъти по зле.
  • 5 бай село

    3 0 Отговор
    Жалко за Германския народ , тяхната нация беше една от най елитните в света , но сега се затрива! Сигурен съм , че Хитлер е обърнат по очи!

    Коментиран от #6

  • 6 Кака Гинка

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "бай село":

    Явно цяла Европа и Америка се затриват - културата и изкуството се преместват в Далечния Изток,а и Русия се старае да не ги изтърве...
Новини по държави: