12 Септември, 2015 08:14 1 980 2

107 загинали при рухването на кран в Голямата джамия в Мека (Видео)

  • мека-
  • кран-
  • саудитска арабия-
  • хадж
107 загинали при рухването на кран в Голямата джамия в Мека (Видео) - 1
Снимка: АП/БТА

Най-малко 107 души са загинали, а други 230 са били ранени при рухването на кран в Голямата джамия в Мека, съобщава Би Би Си. Медията се позовава на официално съобщение на властите.

Големият брой на жертвите и ранените е причинен, че по време на трагедията в джамията са се събирали хора за традиционната за исляма петъчна молитва.

Властите разследват каква е причината за рухването на големия строителен кран. Първоначалните версии са, че трагедията е причинена от силните ветрове и дъжда, които са бушували над Мека още от петък сутрин.

Инцидентът става броени дни преди най-голямото годишно поклонение на мюсюлманите в град Мека – Хадж.

Стотици хиляди хора се очаква да пристигнат в свещения мюсюлмански град в края на този месец, припомня Ройтерс.

Основните ритуали на ежегодното поклонение (Хадж) до светите места в Мека и Медина тази година ще се състоят от 21 до 26 септември. Кулминацията е на 23 септември - Айд ал Адха (Курбан Байрам).

USA Today пише, че преди инцидента със срутилия се кран властите в страната са предупредили населението за гръмотевични бури, проливни дъждове и силен вятър.

На мястото на инцидента са изпратени спасителни и медицински екипи.

Масджид ал-Харам е най-голямата джамия в света. В нейния двор се намира древният храм Кааба.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Мюсюлманската тълпа никой не може да я спре. Поклонниците са вярвали ,че АЛЛАХ ще ги пази и не са се вслушали в предупрежденията.
  • 2 Само

    0 0 Отговор
    107. Добре като за начало.