Last news in Fakti

16 Септември, 2015 22:20 1 325 0

Арестуваха президента и премиера на Буркина Фасо

  • буркина фасо-
  • президент

Заседанието на правителството на Буркина Фасо е било прекъснато от президентската охрана, която е нахлула в залата и е арестувала президента на страната и министри, съобщават световните осведомителни агенции. Сред задържаните са министър-председателят и временно изпълняващия длъжността президент на Буркина Фасо – Мишел Кафандо, съобщават медиите, позовавайки се на източник от Министерство на отбраната. „Цялото правителство, включително премиерът и президентът, са арестувани от група военнослужещи към президентската охрана” се посочва в информацията. Досега не са предявени искания.

Политическата криза в Буркина Фасо

На 31 октомври 2014 г. президентът на страната Бле Компаоре, ръководещ страната от 1987 г., напуска поста и страната. Решението му е продиктувано от народни протести. Негодуванието на народа е накарало изпълняващият длъжността президент – Кафандо, да внесе поправки в конституцията на страната, позволяващи му да кандидатства и да бъде избран за нов мандат като президент.

Кафандо е избран за временно управляващ държавата в резултат на компромис между военната върхушка и ръководителите на опозиционните сили, целящи преодоляване на кризата във властта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА