Last news in Fakti

17 Септември, 2015 20:38, обновена 17 Септември, 2015 20:40 2 321 0

Държавен преврат в Буркина Фасо разпали смъртоносни улични протести

  • буркина фасо-
  • държавен преврат-
  • улични протести-
  • военни-
  • президентската гвардия-
  • блез компаоре

САЩ, Франция и Африканския съюз осъдиха преврата в бившата френска колония

Държавен преврат в Буркина Фасо разпали смъртоносни улични протести - 1
Снимки АП/БТА

След като президентската гвардия в Буркина Фасо завзе властта с преврат, в столицата Уагадугу избухнаха протести, в които най-малко 10 души загинаха , съобщава Би Би Си.

Убитите са били застреляни от президентските сили за охрана в столицата, заявиха от гражданско движение. Неизвестен брой протестиращи са били задържани.

Военните, лоялни на изгонения от страната бивш президент Блез Компаоре, превзеха и националния ефир, днес сутринта, за да потвърдят новината за преврата и свалянето на временно изпълняващия длъжността президент Мишел Кафандо.

Това се случва няколко седмици преди изборите в страната.

Близък съюзник на Компаоре е обявен за новия лидер на страната, съобщи държавната телевизия. Водачите на преврата заявиха, че западноафриканската държава ще бъде водена от генерал Жилбер Диендере, шеф на охраната на Компаоре.

В интервюта за медиите, той твърди, че не е имал контакт с бившия президент и че ще направи всичко, за да "се избегне насилието, което може да потопи страната в хаос".

По-ранно изявление по държавната телевизия обяви, че ще се проведат широкообхватни преговори за формиране на новото временно правителство, което да организира "мирни избори".

Лидерите на държавния преврат са наложили вечерен час през нощта в цялата западноафриканска държава и са наредили затварянето на сухопътните и въздушните граници.

„Военният комитет има намерение да проведе извънредни избори“, се казва в разпространената декларация на гвардията, която беше опора на дългогодишния режим на Компаоре. Тя многократно се намесваше в политиката, след като той беше свален от власт след народно въстание през октомври миналата година.

По-рано стана известно, че националната гвардията е арестувала временния президент, министър-председателя и членовете на правителството.

САЩ, Франция и Африканския съюз (АС) осъдиха преврата в бившата френска колония.

Държавният департамент на САЩ заяви, че е дълбоко загрижен за събитията, разиграващи се в Буркина Фасо, и осъди завземането на властта чрез неконституционни средства.

Френският президент Франсоа Оланд на свой ред заяви, че категорично осъжда преврата, "защото изборния процес е в ход". Въпреки това, Франция няма да се намеси с военна сила, допълни той.

Буркина Фасо е ключов съюзник на САЩ и Франция в кампанията срещу ислямистите в региона.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА