Last news in Fakti

19 Септември, 2015 18:13, обновена 19 Септември, 2015 18:19 1 145 0

Унгария мобилизира резервисти по границата с Хърватия

  • унгария-
  • хърватия-
  • граница-
  • резервисти-
  • бежанци-
  • мигранти

Хърватия принуждава Унгария да поемe мигрантите

Унгария мобилизира резервисти по границата с Хърватия - 1
Снимка АП/БТА

Унгария мобилизира част от военните си резерви, за да подпомогне защитата на границите си срещу наплива на имигранти, опитващи се да влязат в Европейския съюз. Това се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Резервистите могат да бъдат използвани на границата за всичко, освен да прилагат закона, според изявлението.  Те може първоначално да бъдат използвани за попълване на състава на гарнизоните, които са останали празни, след като войниците бяха разположени по границата. Те обаче може да им бъдат възложени и други задължения.

Хърватия ще "принуди" Унгария да приемe мигранти, като продължава да ги изпраща до границата, заяви хърватският премиер Зоран Миланович.

Изявлението на Миланович беше последното от ужасната поредица мнения, които се размениха между двете страни по въпроса с бежанците.

Унгария обвини Хърватия, че потъпква международното право като не регистрира мигрантите. Хърватия пък заяви, че повече от 20 000 имигранти са влезли в страната от сряда.

Около 8000 бежанци преминаха в Унгария в петък, съобщиха унгарските власти. Няколко нови автобуса започнаха да пристигат на граничния пункт Береманд в събота. 

Имигрантите, идващи през Балканите, са били отклонявани към Хърватия, след като Унгария затвори границата си със Сърбия по-рано тази седмица. Унгария на свой ред прекарва мигрантите до австрийската граница.

Хърватия транспортира хиляди имигранти до границата с Унгария, въпреки протестите на правителството в Будапеща. 

Унгария завърши 41-километрова ограда по границата с Хърватия. 330 км от границата минават по река Драва, която трудно може да се премине.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: