Last news in Fakti

19 Септември, 2015 21:40, обновена 12 Януари, 2016 20:38 3 002 0

Напрежението на границата между Турция и Гърция ескалира

  • бежанци-
  • турция-
  • гърция-
  • граница-
  • напрежение-
  • мигранти-
  • одрин

Според Българското национално радио няма сирийски бежанци на турско-българската граница

Напрежението на границата между Турция и Гърция ескалира - 1
Снимки АП/БТА

Напрежението  в северозападната турския град Одрин нарасна в събота, където около 2000 имигранти са блокирани от полицията и не могат да достигат близката граница с Гърция вече почти една седмица.

Имигрантите са изправени пред полицията от вторник насам, когато местните власти блокираха главния път от изток на групи, предимно сирийски бежанци, пристигащи от други части на Турция.Напрежението на границата между Турция и Гърция ескалира

Безизходица спести насилието, което е характерно за сблъсъците между имигранти и полицията в някои части на Европа, но напрежението достигна своя предел в събота следобед, когато силите за борба с безредиците използваха палки, за да разпръснат група от около 300 души, които се опитаха да преминат със сила полицейските кордони.

Демонстриращите мигрантите бяха от една група, която отказва да се махнат от пътя извън Одрин.

Около 1000 имигранти, много от които деца, прекараха още една нощ в импровизирани лагери край пътя, на около 10 км от границата с Гърция и на 20 км от границата с България.

Стотици други приеха предложението на града и се подслониха в палатки, взеха душ и получиха топла храна на стадион използван за традиционни турски състезания по борба.

Според Българското национално радио няма сирийски бежанци на турско-българската граница.

На магистралата за Истанбул иа проблем с трафика, който се осъществяваше само в едно от платната. Сред мигрантите имаше деца, жени, възрастни хора и инвалиди в колички. Турската жандармерия и полиция успя да им попречи преди това да стигнат до Одрин, откъдето да се насочат към границите на ЕС с Гърция и България, съобщава БНР.

Напрежението на границата между Турция и Гърция ескалира

Имигрантите настояват да преминат в Гърция по суша, вместо да рискуват живота си в пренаселени малки лодки в Егейско море.

"Отворете вратите", скандираше групата мигранти, която се опита да щурмува полицейските барикади.

Един бежанец хвърли екскременти по офицерите, заяви един от фотографите на АФП.

Атмосферата на неудовлетвореност контрастира с настроенията на ликуване, че в петък полицията откри за кратко пътя пред имигрантите, позволявайки им да маршируват на няколко километра по-близо до тяхното местоназначение.

Одрин, град с около 170 000 жители, се превърна в нова гореща точка за мигрантите, които се опитват да достигнат Европа. Окуражени от кампанията #Crossingnomore в социалните медии, която призовава на мигрантите да бъде позволено да пътуват безопасно по суша, до 1000 бежанци се стекоха в Одрин по-рано тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: