Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Септември, 2015 09:21 1 351 1

Русия, ЕС и Украйна се договориха за доставките на газ

  • русия-
  • украйна-
  • газ

Споразумението има предварителен характер

Представителите на Русия, Украйна и ЕС постигнаха споразумение, което трябва да гарантира руските доставки на газ за Украйна през предстоящия зимен период, съобщи ТАСС.

Заявява се обаче, че споразумението има предварителен характер, като окончателния договор трябва да бъде подписан през следващите дни.

Още новини от Украйна

Редовни консултации между Русия, Украйна и ЕС за доставките на газ започнаха през миналата година, след като Руската страна отмени отстъпката на газ за Украйна.

Украинската страна настоява за обвързващи споразумения за допълнителни доставки, докато Русия смята, че Украйна трябва да отговаря на условията за дългосрочен договор и да обезпечава доставките на газ ЕС, а ЕС трябва да осигури финансови плащания за гарантиране на доставките от Украйна. Европейската комисия от своя страна се интересува от непрекъснат транзит на газ към Европа.

„Искам да подчертая, че подписахме споразумение за доставка на газ за приближаващия зимен период. Всички технически детайли и условия са изяснени. За потвърждаването и подписването му ще е нужна отделна процедура“, заяви заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович.

Русия успя да защити в зимния пакет условие за тримесечно образуване на цената на газа. От своя страна Газпром няма да прилага условието „взимай или плащай“, което ще позволи на Украйна да избегне санкции заради недостатъчни количества взет газ.

Шефчович обяви, че е постигнато споразумение за намаляване на цената на газа с около $20 долара на 1000 куб. метра, с което Украйна ще плаща $ 210 на 1000 куб. м.  ЕС се е съгласил да отпусне  $500 млн. за съхраняването на 2 млрд. куб. м. газ . в подземни хранилища в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    ако споразумението се запази в средносрочен план,отпадат турски ,южни и т.н. потоци.ако азерите и иранците успеят да докарат газ в европа ,тенденцията ще се запази и в дългосрочен аспект.
    на путинофилите препоръчвам да проверят коя държава в европа ще получи най-висока цена за газа,не е българия споко ,за жокер ще ви кажа че името и започва със с и завършва с ърбия:)!!!!що така бе путиновисчета нали сърбите играят по путиновата свирка?
Новини по държави: