Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Октомври, 2015 22:04 1 372 0

Нормандската четворка договори изборите в Донбас

  • украйна-
  • донбас-
  • избори-
  • местна власт-
  • криза-
  • конфликт

Планът Морел е бил една от основните точки на срещата в Париж

Механизмът на провеждането на местните избори в Донбас е бил договорен на проведената днес в Париж среща на Нормандската четворка, предаде Интерфакс.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че  гласуването в Донбас трябва да се проведе съгласно украинското законодателство до 80 дни след приемането на необходимия закон.

Още новини от Украйна

„Нашите намерения бяха да се осигури възможността за провеждането на местните избори. Гласуването трябва да се проведе съгласно украинското изборно законодателство. Необходимо е вотът да бъде организиран от работните групи по такъв начин, че резултатите от него да бъдат неоспорими”, заяви Франсоа Оланд на нарочно свикана пресконференция.

От своя страна проруските сепаратисти в Луганска област обявиха, че няма да отменят насрочените от тях местни избори и прехвърлиха на Киев отговорността за неизпълнението на Минските договорености.

Анализатори обаче отбелязват, че предложението вече е било представено преди месеци от бившия френски дипломат Пиер Морел, който е координатор на тристранната контактна група за мирно уреждане на конфликта в Донбас „Украйна - Русия – ОССЕ”. Той  представи наскоро нов план, който предвижда отделни избори в Донбас, след гласуване на специален закон от парламента в Киев.

Компромисът се състои в това, че изборите ще бъдат проведени съгласно украинското законодателство, но непризнатите "народни проруски републики" ще могат да ги проведат сами по собствените си правила. Според Пиер Морел, по този начин може да бъде проправен пътя за пълноценен политически диалог и за прилагането на практика на договореностите от Минск, посочва „Дойче веле”.

Междувременно в социалните медии изтече видео, което показва първото от месеци ръкостискане на президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: