Last news in Fakti

22 Септември, 2011 16:13 975 0

Ислямски център до „Кота нула“ в Ню Йорк отвори врати

  • кота нула-
  • ню йорк
Ислямски център до „Кота нула“ в Ню Йорк отвори врати - 1
Архив

В Ню Йорк бе открит ислямски център на две преки от мястото на атентатите от 11 септември, предаде Асошиейтед прес.

На откриването на центъра малък оркестър изпълни мелодии с традиционни близкоизточни инструменти и бе представена изложба от снимки на деца от 171 страни, които в момента живеят в Ню Йорк. Според организаторите на проекта ще са нужни още няколко години за пълното завършване на центъра, където се планира да има детска градина, спортни съоръжения, картинни галерии и концертна зала.

Изпълнителят на проекта Шариф ел Гамал подчерта, че центърът е отворен за представители на всякакви вероизповедания и ще включва мемориал на жертвите от атентатите от 11 септември.

Строежът на центъра бе подкрепен от президента на САЩ Барак Обама и кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Плановете за изграждане на ислямски център и джамия в близост до "Кота нула", където се намираха кулите близнаци на Световния търговски център, предизвикаха бурни протести в САЩ. Критиците на проекта заявиха, че е неуместно такъв център да се намира "в близост до мястото, където ислямистки екстремисти извършиха терористичен атентат". Привържениците на проекта изтъкват, че целта на този център е да обедини жителите на Ню Йорк от различни вероизповедания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА