Last news in Fakti

24 Септември, 2011 21:55 704 0

Нищо ново от папата

  • папа-
  • германия-
  • папа бенедикт xvi
Нищо ново от папата - 1
Снимка: БГНЕС

Срещата трябваше да е историческа. Папа Бенедикт XVI хвърли мост към протестантската църква, с която католиците от 500 години живеят отчуждено. Конкретните резултати разочароват, но и двете страни изглеждат доволни.


Коментар на Дойче веле

 

Визитата на папата в родината на Мартин Лутер продължи със срещи в Ерфурт, административна столица на източната провинция Тюрингия. За пръв път от Реформацията насам римски папа идва в сърцето на протестантското движение. За място на срещата беше избран Августинският манастир, където навремето Мартин Лутер е служил като монах. Дори само този факт да вземем, това е голямо събитие за църковния клир. В обръщението си към главата на протестантската църква в Германия Николаус Шнайдер папата призова да се търсят общите неща между двете вероизповедания, а не различията помежду им. Неговото послание: В днешния свят, който все повече се отвръща от вярата, християнството има нужда от подкрепата на всички.

Протестантският лидер също е на мнение, че двете църкви трябва да загърбят егоизма си и да си спомнят, че макар и разделени през годините, те стъпват върху общи основи. В този смисъл традициите трябва да се разбират както общ дар. Не на последно място към това се стремят и хиляди хора в цяла Германия, които живеят с партньори, изповядващи друго вероизповедание.

Сближаването е трудно

В последвалата проповед папа Бенедикт XVI обаче попари надеждите за бързи и конкретни резултати в сближаването между двете църкви. Той поясни, че по въпросите на вярата не могат да се правят познатите от политиката компромиси. Въпреки това и двете страни изглеждат доволни. Председателят на германската Епископална конференция Роберт Цолич коментира пред Дойче веле, че е бил приятно изненадан от това, че папата е засвидетелствал повече внимание на реформатора Мартин Лутер, отколкото самият той е очаквал. А лидерът на протестантската църква в Германия Шнайдер обяви пред пресата, че двете църкви тръгват по общ път, което обаче ще бъде трудно начинание.

Различията са повече

Основната разлика между католическата и протестантската вяра се състои в разбирането за длъжността на свещениците. Докато католическата църква гледа на духовниците като преки наследници на апостолите, начело с папата, епископ на Рим и земен наместник на Христос, при протестантите няма ръкополагане на свещеници. Те биват назначавани от духовните настоятелства. Като цяло протестантската църква има по-опростена йерархична структура.

В Ерфурт също се долавят резерви срещу идването на папата. Повтаря се картината от Берлин, където имаше протести. Противници на църквата подготвят антипрояви по време на централното събитие - папската служба на площада пред катедралата. Те се канят да обявят централната градска част за свободна от религия зона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА