Last news in Fakti

15 Октомври, 2015 16:09 1 060 0

Русия затруднява създаването на безопасна зона в Сирия

  • русия-
  • зона-
  • сирия

Това бе заявено от председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Русия затруднява създаването на безопасна зона в Сирия - 1
Снимка: AP/БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че осигуряването на безопасна зона по границата между Турция и Сирия  е трудно постижимо, заради политиката на Русия в региона, съобщи „Нюзуик“.

За днешния ден е насрочена среща на върха на ЕС в Брюксел, където основни теми ще са бежанската криза и споразумение с Турция за нейното ограничаване. Турските власти настояват за създаването на свободна зона за сигурност по границата си със Сирия, освободена от полети.

„Ситуацията в региона е политически много сложна. За пример: Турция иска подкрепа за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, докато Русия отхвърля тази идея. . Ако се отчете руското присъствие в Сирия днес е ясно, че трудно могат да се създават подобни зони. За нас най-важно е по отношение с Турция да намерим прагматични методи за ограничаване на бежанския приток към ЕС“, заяви Туск, който подчерта, че през пролетта Европа може да очаква наплив от милиони нови бежанци.

В същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова страните членки да изпълнят обещанието, което направиха на 23-ти септември за вноски за обещаните от общността 2.25 млрд. евро за борба с миграцията. Според него все още липсва значителна част от сумата.

„Институциите на ЕС направиха всичко необходимо. Сега страните – членки трябва да изпълнят обещаното. Под въпрос е поставено доверието в страните-членки“, заяви Юнкер.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: