Last news in Fakti

25 Септември, 2011 20:15 898 0

Бенедикт XVI: Единни в лоното на църквата

  • бенедикт xvi-
  • германия

На богослужение в югозападния германски град Фрайбург папа Бенедикт Шестнайсети призова католиците от страната да загърбят вътрешните си борби и да останат единни в лоното на църквата „в днешните опасни времена”, белязани от „криза на вярата”, предаде АФП.

Католическата вяра има силни позиции в града, отбелязва агенцията.

Изречени по време на литургия на местното летище, думите на Светия отец бяха отправени към близо 150 бунтарски настроени немскоезични богослови и многобройни католици от различни течения в Германия, склонни да се отцепят от църковните структури, отбелязва агенцията.

Над 100 000 души се бяха събрали на огромната територия на летището за третата, заключителна литургия на папата, който по-късно днес се завърнa в Рим.

„Църквата в Германия ще превъзмогне големите предизвикателства на съвремието и на бъдещето и ще остане сред движещите сили на обществото, ако свещениците, останалото духовенство и миряните, вярващи в Христа, действат в единение помежду си”, изтъкна върховният понтифик.Папата се опасява от „протестантизация на Църквата” - всеки да избира в какво точно да вярва и в какво не, посочва АФП.

Бенедикт Шестнайсети се обяви против прекомерната склонност към дискусии. „Значение имат не думите, а делата”, подчерта той. После напомни за еврейските първосвещеници, противопоставили се на Исус, и разкритикува днешните „експерти по религиозните дела”, за които вярата се превърнала в „рутина” и те всъщност „вече нямали грижа за Бога”.

Светият отец препоръча на църквата “предано да запази своето единение с наследниците на Свети Петър и Апостолите“ (папата и епископите - бел. на АФП) и да почерпи нови сили от “ликуването на младите Църкви“ в християнизираните наскоро южни страни.

Вчера Бенедикт Шестнайсети смъмри мощната католическа църква в Германия с 24,6 милиона енориаши, като заяви, че възможностите й да привлича нови хора в лоното на вярата намаляват, тъй като се чувства прекалено комфортно, станала е твърде „блудкава” и страда от недостиг на духовно вдъхновение, добавя агенцията. С посещението във Фрайбург приключва четиридневната визита на папата в Германия.

 Светият отец се срещна и със съдии от Федералния конституционен съд и произнесе слово в концертната зала на Фрайбург пред активисти на католическата общност и представители на обществеността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА