Last news in Fakti

16 Октомври, 2015 18:59 2 897 11

Безпилотни самолети на САЩ са убивали десетки цивилни

  • дрон-
  • безпилотен самолет-
  • сащ-
  • цивилни-
  • жертви-
  • терористи

Близо 90% от хората, убити в последните атаки в Афганистан, Пакистан, Йемен и Сомалия, не са били мишени

Безпилотни самолети на САЩ са убивали десетки цивилни - 1
Снимка АП/БТА

Спорната американска програма, в която безпилотни самолети са използвани за нападения в Близкия изток, има за цел да открие и унищожи лидери на терористични групи. Новите секретни документи, които изтекоха в интернет, обаче показват, че зашеметяващ брой от тези "целенасочени убийства" засягат много повече цивилни граждани, отколкото терористи.

Според нов доклад, публикуван от информационният сайт The Intercept,, почти 90% от хората, убити по време на последните удари от безпилотни самолети в Афганистан "не са били цел" на атаките.

Удари на безпилотни самолети на САЩ са убили десетки цивилни граждани в Афганистан, Пакистан, Йемен и Сомалия от 2009 г. насам.

Докладът, съставен от класифицирани документи, получени от служител на американското разузнаване, потвърждава многобройните отчети за цивилни жертви, причинени от ударите на дроновете.

През декември 2013 г., при нападение на безпилотен самолет в Йемен загинаха 14 души, които се връщали от сватба. Правителствени служители решили, че върволицата от превозни средства принадлежи на Ал Кайда.

Според официалните данни за периода от 2012 г. до 2013 г. в Афганистан са ликвидирани 200 души при удари с дронове. Новите доказателства обаче сочат, че едва 35 от тях са били мишени, останалото са цивилни жертви. В своята статистика обаче американската армия е отчела цивилните жертви като "врагове, убити при бойни действия".

Правителството на САЩ въведе "целенасочените убийства", след атентатите от 11 септември, като мярка за борба с тероризма и като наказание срещу Ал Кайда и талибаните.

При администрацията на Обама, много от тези "целенасочени убийства" са извършени с помощта на безпилотни самолети. Въпреки големия брой жертви сред цивилното население и критиките, че в програмата липсва прозрачност, президентът Барак Обама многократно е защитавал ударите.

Секретните документи разкриват и сериозни пропуски в системите за засичане на сигнали от мобилни устройства и насочването на ракетни удари.

Докато правителствени служители твърдят, че ударите на безпилотните самолети са точни и рядко вредят на невинни граждани, те могат да убият или наранят всеки в района, дори те са предназначени да убиват само своите цели. "Всеки, намиращ се в близост е виновен по презумция", казва източникът на документите. Когато "безпилотен самолет напада, убива повече от едно лице и няма гаранция, че тези лица заслужават съдбата си. ... Така че това е една игра на хазарт."

Отговорността за тези нарушения е на американския президент, който лично дава разрешение за всяко нападение с безпилотен самолет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 1 Отговор
    Къде са сега лъжливите платени тролове десо, Juliy и другите им колеги-пациенти да коментират тая новина, а?

    Убиеца Обама - колко хора е избил по време на мандата си, я смятайте, тролчета!

    И всеки път като решите да коментирате каквото и да е, искам да започвате с това напомняне - Обама избива невинни хора! После може да продължавате с външния дълг на САЩ, вътрешната задлъжналост и т.н.

    Не го приемайте като заяждане - вие винаги ще си останете тролове, защото прсто не ви стига акъла в главата за да имате собствено мнение. Загрижен съм за вашето реноме, защото постоянно повтаряте колко зъл е Путин, как Русия ще фалира до няколко месеца и други подобни "предсказания" дето все не се случват, та ако човек не подозира що за хора сте, би останал с впечатлението че сте болни от шизофрения! Затова сега за разнообразие - колко невинни е избил Обама и кога ще фалира САЩ!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 дядоЯго

    0 1 Отговор
    Колкото повече чалми се търкалят по земята-толкова по-добре,кро.
  • 3 Г9

    1 0 Отговор
    А сега си представете, че убитите са били ЕВРЕИ ИЛИ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ! Какво ли би се случило ако краварите ги избият погрешка?! Ма друго си е от 2009г. да четеш доклади с гриф "СЕКРЕТНО" дето "изтекло"! Аре радвайте се, че сте членове на НАТО - иначе и вие ставахте статистика... (Не че сега няма да кихнат ако зеносат някой бълхар)
  • 4 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    я прочети пак статията става въпрос за огромната сума от 165 човека ,за година в афганистан евентуално невинни и убити от американски дронове стреляли след изричната заповед на обама.за сравнение путин изтрепа повече за седмица в сирия,а в чечня на година изчезват в пъти повече само в кавказ закопани от кадиров без съд и присъда!голям рев ,за евентуална ,хипотеза със 165 жертви в реален военен конфликт.и след това твоя коментар-мууууу американците са убиици :)!що се отнася до фалита на русия той реално се случва,орязват се заплати и пенсии в бюджетната свера ,свиват се социалните придобивки и тренда е стабилен.
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    скъпи путинови фенове вие сте най-големите лицемери .стремите се към западните придобивки ,а хвалите русия ,която не е способна ни да ги създаде ни да ги потдържа.като сте толкова лоялни към русия моля ви купувайте си руски дрехи,таблети,телефони,коли,храна,обувки,стоки за бита обзавеждане.живеите в магадан,челябиснк,москва ...или поне ходете там на почивка или работа в прекрасните курорти на русия или в прекрасните заводи там.поживеите в страна в която президента е и цар слънце ,дето критиката към него се наказва дето се трепат инакомислещите и не се приема чуждото мнение.идете със семействата си поживейте там и съм сигурен че няма да имате такива :)))))))),ако и сега имате де,щото с този акъл трудно се създават!
    та това е начина да покажете колко много вярвате в хипотезите дето изрзявате тук за лошата европа и лошия сащ и за готината и переспектива русия.така че дерзаите и на добър път,но съм сигурен че ще си останете просто лицемери!

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор
    Скъпа Стояне не е ли идиотско от твоя страна без дори да прочетеш статията да лееш злъч по Русия и Руският народ.

    Тук хората коментират статия в която се говори за предумишлени убийства на невинни граждани на чужди страни от чужд агресор.

    Там никой не е викал нито обанан нито опортокала нито им е дал някой право да отнемат живата на когото и да било.

    А със пипето си можеш ли да осъзнаеш че Руските войски са повикани от законното правителство и на Афганистан и на Сирия за да помагат в борбата с терористите от радикално-ислямистките формирования.

    И в двата случая сащ са на страната на терористите и то не само морално а и по всякакъв друг престъпен начин.

    Сега сащ берат плодовете на терористичната си дейност в Афганистан, а същото ги чака и в Сирия.

    Коментиран от #9

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Тролче, първо започвам с отговор на въпроса ти от миналия ден - за какво си излъгал ти: говориш за себе си в мъжки род, а ползваш ник с женско име; дрънкаш изтъркани и елементарни клишета от сорта на на бизнесмече си бил, работиш здраво и подпомагаш българския износ, данъци плащал съвестно, АМА В КРАЙНА СМЕТКА ПО ЦЯЛ ДЕН СПАМИШ ПО ФОРУМИТЕ! Че после и ревеш, че в България нямало кадърни и работливи хора, всичките от комунизма научени да мъзелуват и крадът!

    Винаги ползваш едни и същи изразни средства и стигаш до едни и същи "изводи" и нападки - Путин е жив дявол, Русия ще фалира до няколко месеца, комунизма е виновен за глобалното затоляне, ние какви сме били и към какво сме се стремяли, що така сме говорили по тоя или ония повод, те хората щели да се обидят и все едно и също с години наред.

    Казанот от теб за теб най-малкото рязко си противоречи с това което правиш, да не кажа, че е откровенна лъжа щото реално няма как да го докажа без да дашеш публично някаква лична информация.

    Има ли смисъл от тук нататък да коментирам конкретно всяка една твоя лъжа - не си струва! Казах ти го преди, ще ти го кажа пак - различните никове по форумите не са различни юридически лица, извършващи легално някаква дейност по смисъла на търговския закон и смешните пари за тролене по форумите не увеличават с нищо българския износ!

    Сега да се върнем към темата - умножи 165 невинни жертви на бомбандировките от Афгнистан по броя на годните, през които продължават бомбандировките, прибави и жертвите по години от другите държави, в които има бомбандировки - примерно, изрови колко са загналите в Либия, махни от тях 20% терористи и получаваш приблизително броя на невиините жертви; и ще получиш приблизителния брой на убитите невиини от Барак Обама до сега! И както казах, след това за разнообразие ми кажи кога ще фалират САЩ ;)

    И като за финал има едно предложение към теб в същия стил като твоите предложения - що не идеш ти да живееш в някоя страна, дето САЩ току що са посяли демокрацията, или пък в някой от много верните им стратегически партньори - примерно иди някъде в ОАЕ.
    Това е типичен пример за кухите ти приказки - ако аз или някой от другите хора в този форум, които имаме собственно мнение, съвест, чувство за отговорност, справедливост и т.н. искахме да се махнем от България, щахме да го направим. НО НЕ ИСКАМЕ, тролче елементарно, ИСКАМЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ БЪЛГАРИЯ и понеже не става бързо и лесно, единственото което можем да направим за сега е да ти запушваме лъжливата уста!

    Коментиран от #8

  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    дълъг текст без никакво съдържание,без нито едно реално твърдение само мрънкане .та пак питам селски кво руско си купуваш от магазина лицемерчо?кво руско като стандарт ползваш освен плоската пропаганда?чакам отговор.
    аз ходя в страните дето имат демократични стандарти и не се притеснявам ,приятели ,роднини и познати работят с хиляди в сащ ,европа ,канада или австралия и като си дойдат коментирам с тях колко са зле в гадния запад :)!що се отнася до това ако такива като мен изчезнат ще изчезне и малкото останала надежда за въстановяване на българския народ.щото аз трол смешен за разлика от теб съм силен имам три деца бизнес и не смятам да пускам аванта на соцносталгици и мързелаци като теб и с увеличението на такива като мен българия ще се оправи ,а с такива като теб ще се затрие.импотентни некъдърници чакащи чичко путин да ги нахрани!
    що се отнася до американските бомбандировки ,ти кво си мислиш бе троле, че белия свят ще си остави магарето в калта разни второразрядни диктатори да го е..ат?дълбоко се заблуждаваш ,че демокрацията означава аванта към агресивните.тва го чака и твоя любим лидер дето е решил да изравнява мача с работливите и мислещите чрез дрънкане на оръжия!

    Коментиран от #11

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    кви законни правителства на афганистан и сирия са повикали руснаците бе лъжльо?асад не е законно правителство за никого освен за русия и северна корея,а убитите от сащ както казах са в пъти по-малко от убитите от руснаците въпреки, че русия няма мощта на сащ и няма как да оперира в толкова много региони както правят американците.както казах заради хуманитарните си стандарти американците не са приключили войната в ирак и афганистан.за да не загинат милиони цивилни коалицията там дава жертви и до днес,докато руснаците с допотопните си оръжия изравняват със земята всеки град до който стигнат.така бе в грозни така бе в украйна така ще е и в сирия!
  • 10 ббббббб

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    То бива да си лицемер--бива да си с продажна душичка--ама ти надмина всякакви граници....
  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Кога, бе тролче лъжливо ходиш в тея демократични държави, кога имаш време да въртиш някакъв бизнес, как ще се оправи нашата държава с такива като теб, дето по цял ден и цяла вечер пишат лъжи по форумите - това не са мои приказки а твои и ако държиш ще преровя форума 2-3 месеца на зад да ти ги покажа заедно с мрънканията ти какви сме били ние българите! Айде с твоите камъни по твоята глава и да не се обаждаш повече, щото такива плоски лъжи и клишета не ми минават! И марш в някоя новоизлюпена американско-мюсюлманска демокрация да си живееш и да си ги подкрепяш тамошните умерени ислямисти, чом мисли че е толкова хубаво, та да видиш тогава едни прецизни американски бомби дето щадят инфраструктурата как ще те пощадят и тебе!