Last news in Fakti

20 Октомври, 2015 18:15 1 618 0

Марин Льо Пен отива на съд заради мюсюлмански забележки

  • марин льо пен-
  • забележки-
  • изказване-
  • франция-
  • мюсюлмани-
  • молитва

Партията й се надява да спечели два френски региони в местните избори през декември

Марин Льо Пен отива на съд заради мюсюлмански забележки - 1
Снимки АП/БТА

Лидерът на френския Национален фронт Марин Льо Пен се яви пред съда в Лион, за да отговори на обвинения в подбуждане към расова омраза. Причината за делото е някогашно нейно изказване, в което сравнява молещите се на улицата мюсюлмани с нацистката окупация.

Тя направи този коментар по време на митинг в града през 2010 г., когато се бореше за ръководството на партията.Марин Льо Пен отива на съд заради мюсюлмански забележки

Тогава тя заяви: "Съжалявам, но някои хора много обичат да говорят за Втората световна война и за окупацията, така че нека да говорим за окупация, защото това е, което се случва тук. Няма танкове или войници, но това все пак си е окупация и тя тежи на хората."

Феноменът на уличните молитви се появи, когато френските мюсюлмани, не можеха да намерят място в джамиите и след политическия протест практиката бе била забранена в Париж през 2011 година.

В навечерието на съдебния процес тя заяви, че ще използва случая, за да защити правото на свобода на изразяване.

Тя е обвинен в подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към група хора, заради тяхната религиозна принадлежност. Ако бъде призната за виновна може да получи до една година затвор и глоба от € 45 000.

Льо Пен бе разследвана за нейните публични забележки и в крайна сметка бе лишена от политическия си имунитета от Европейския парламент през 2013 г.

Извън съда, тя настоя, че не е извършила никакво престъпление и постави под въпрос моментът на съдебния процес. "Ние сме само на месец разстояние от регионалните изборите, а тази афера датира от преди пет години", каза тя пред репортери.

Антиимигрантските и анти-ЕС изказвания на Льо Пен привличат нарастваща подкрепа във Франция. Партията й се надява да спечели два френски региони в местните избори през декември.

Според проучване на общественото мнение през уикенда племенницата й, Марион Марешал-Льо Пен, може да изтръгне контрола на ключовия южен регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг от управляващите социалисти.

Опасения относно възхода на Националния фронт накараха президент Франсоа Оланд да предупреди Франция да не поема риска да подкрепя крайната десница.

"Не гласувайте по този начин само за да изпратите съобщение, само заради нещастието и гневът", каза той пред френското радио. "За инвеститорите, за външната търговия, за работните места и икономиката ще има последствия."

Марин Льо Пен пое ръководството на НФ през 2011 г. и оттогава се опитва да насочи партията далеч от нейното расистко и антисемитско минало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: