Last news in Fakti

25 Октомври, 2015 05:30 624 2

И в Украйна избират кметове

  • украйна-
  • местни избори-
  • гласуване

Жителите от Западна Украйна са гневни от отказа на Запада да въоръжава украинската армия и вместо това да се ограничи с финансова подкрепа

Украйна избира днес местна власт. Вотът ще се проведе в по-голямата част от страната с изключение на Донецка и Луганска републики. Гласуването в тях беше отложено под натиска на Запада.

Изборите са считани за тест за популярността на прозападния президент Петро Порошенко.

Жителите от Западна Украйна са гневни от отказа на Запада да въоръжава украинската армия и вместо това да се ограничи с финансова подкрепа, придружена с драстични мерки за съкращения. Това може да доведе до разцепление в управляващата коалиция на Порошенко и възход на крайнодесни и проруски формации.

Явни фаворити са управляващите коалиционни партньори - Блокът на Петро Порошенко "Солидарност" и "Баткившчина" на Юлия Тимошенко. За "Баткившчина" може да гласуват 19,5 на сто от избирателите, тоест повече, отколкото за партията на самия президент, на която предричат 18 на сто.

Партията на Арсений Яценюк сама се отказа от участие във вота, а съдът забрани за първи път за последния четвърт век участието на комунистите.

Борбата при тези местни избори, година и половина след като Петро Порошенко победи на президентските избори, се води главно по национални теми, а не по общински въпроси като дупките по пътищата и детските ясли. Те са едновременно референдум за управлението на Порошенко и битка за власт и влияние между олигархичните и бизнес кланове, които продължават да господстват в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Хамериканската "демокрация при копърите. Избори се провеждат само на определени места, участват определени политически субекти и до урните се допускат само определени лица.

    И най големият майтап е че развитите "цивилизирани демокрации" признават този цирк който ако не бе трагичен щеше да е смешен.

    Коментиран от #2

  • 2 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    ква е алтернативата на демокрацията за европейските държави и ти лично на коя такава искаш да прилича страната ти?
Новини по държави: