Last news in Fakti

25 Октомври, 2015 12:23 683 0

Проблем с 237 изборни секции на местните избори в Украйна

  • украйна-
  • избори-
  • местна власт-
  • кметове-
  • общински съвет

Украинските медии обвиняват за провала на изборите олигарха Ринат Ахмедов, на когото принадлежи печатницата, където са печатани бюлетините

Проблем с 237 изборни секции на местните избори в Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

237 изборни секции не са започнали работа в Украйна заради проблем с бюлетините за вота за местна власт.

Това става ясно от съобщение от сайта на вътрешното министерство на Украйна.

Най-голям е проблемът в донецките градове Мариупол и Красноармейск. Освен проблем с бюлетините се наблюдава и липса на печати за изборните комисии или списъци с избиратели.

Украинските медии обвиняват за провала на изборите олигарха Ринат Ахмедов, на когото принадлежи печатницата, където са печатани бюлетините.

Изборите са считани за тест за популярността на прозападния президент Петро Порошенко.

Жителите от Западна Украйна са гневни от отказа на Запада да въоръжава украинската армия и вместо това да се ограничи с финансова подкрепа, придружена с драстични мерки за съкращения. Това може да доведе до разцепление в управляващата коалиция на Порошенко и възход на крайнодесни и проруски формации.

Явни фаворити са управляващите коалиционни партньори - Блокът на Петро Порошенко "Солидарност" и "Баткившчина" на Юлия Тимошенко. За "Баткившчина" може да гласуват 19,5 на сто от избирателите, тоест повече, отколкото за партията на самия президент, на която предричат 18 на сто.

Партията на Арсений Яценюк сама се отказа от участие във вота, а съдът забрани за първи път за последния четвърт век участието на комунистите.

Борбата при тези местни избори, година и половина след като Петро Порошенко победи на президентските избори, се води главно по национални теми, а не по общински въпроси като дупките по пътищата и детските ясли. Те са едновременно референдум за управлението на Порошенко и битка за власт и влияние между олигархичните и бизнес кланове, които продължават да господстват в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: