25 Октомври, 2015 11:36 895 0

Аржентина гласува за президент

  • аржентина-
  • президент-
  • избори-
  • киршнер-
  • даниел сиоли-
  • маурисио макри-
  • серхио маса

Фаворит за президентския пост е губернаторът на провинция Буенос Айрес Даниел Сиоли

Аржентина гласува за президент - 1
Снимка АП/БТА

Аржентинците днес застават пред урните, за да изберат следващия си президент на общи избори, които ще сложат край на 12-годишното управление на клана Киршнер, съобщават световните медии.

Според аржентинското законодателство настоящият президент Кристина Фернандес де Киршнер, която заемаше поста за два последователни мандата, няма право да се кандидатира отново.

За фаворит за президентския пост е сочен 58-годишният Даниел Сиоли, избран лично от Киршнер за неин наследник. Кандидатът на левицата е бивш световен шампион в мотокрос, издигнат в политиката от бившия ултралиберален президент Карлос Менем през 90-те години.

Той се изправя срещу силна конкуренция от страна на Маурисио Макри, дясноцентристкия кмет на Буенос Айрес и бивш президент на прочутия футболен клуб "Бока Хуниорс".

65-годишния Макри създаде коалиция, наречена "Да променим", в която влизат неговата дясна партия "Републиканско предложение" и дясноцентристката партия Граждански радикален съюз.

Третият основен кандидат за президент също е с италиански корени. Това е 43-годишният Серхио Маса, бивш съюзник на Нестор Киршнер. През 2008 г. той беше генерален секретар на канцеларията на Кристина Киршнер.

Според аржентинското законодателство, кандидатът за президент трябва да си осигури поддръжката на не по-малко от 45 % от избирателите. В случай, че събере 40 % от гласовете, победителят трябва да има най-малко 10-процентна разлика спрямо кандидата на второ място във вота, за да избегне втория тур на гласуването. Евентуалният втори тур ще се състои на 22 ноември.

Който и да спечели президентския пост ще бъде изправен пред значителни икономически предизвикателства. Докато страната набра сила след финансовата криза през 2002 г., нейната икономика, трета по големина в Латинска Америка, се забави през последните години, като БВП се вдигна едва с 0.5% през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: