Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 12:42, обновена 26 Октомври, 2015 12:51 993 0

Балотаж през ноември на президентските избори в Аржентина

  • аржентина-
  • президентски избори-
  • балотаж-
  • даниел сиоли-
  • маурисио макри

Един срещу друг ще се изправят кандидатът на управляващата партия Даниел Сиоли и опозиционният кандидат Маурисио Макри, който е кмет на Буенос Айрес

Балотаж през ноември на президентските избори в Аржентина - 1
Сники АП/БТА

Изходът от вчерашния президентски вот в Аржентина ще се реши на втори тур. Аржентинците ще трябва отново да идат до избирателните урни през ноември, след като на първи тур нито един от кандидатите за президентския пост не успя да събере достатъчно гласове, за да спечели изборите категорично.

Кандидатът на управляващата партия в страната - Даниел Сиоли, води убедително пред съперника си Маурисио Макри - настоящ кмет на Буенос Айрес, сочат прогнозни резултати от екзит полове.Балотаж през ноември на президентските избори в Аржентина

Мнозина очакваха Сиоли да поведе с много по-голяма преднина пред двамата си основни съперници.

С 96% от преброените гласове, Сиоли продължава напред с 36,7% от гласовете, докато Макри е събрал 34,5%.

Балотажът, който ще се проведе на 22 ноември, е първият път когато страната избира президент в два кръга.

За да спечели убедително в първия кръг, някой от кандидатите трябваше да събере 45% от гласовете, или минимум 40%, ако има 10-точкова преднина пред най-близкия си конкурент.

"Това, което се случи днес ще промени политиката в тази страна", заяви Макри пред поддръжници.

Третият най-обещаващ кандидат Серхио Маса, бивш съюзник и настоящ съперник на отиващия си президент Кристина Фернандес де Киршнер, призна поражението си. Той остана на трето място с 21,3% от гласовете.

Маса все още не е обявил кой от двамата кандидати ще подкрепи на втория тур през следващия месец. Заради много близките резултати, които Сиоли и Макри получиха на първи тур, подкрепата на Маса ще е от решаващо значение.

Кандидатите

Балотаж през ноември на президентските избори в Аржентина

58-годишният Сиоли,  издигнат в политиката от бившия ултралиберален президент Карлос Менем през 90-те години, бе лично избран за кандидат от настоящият президент Фернандес, който няма право да остане на поста за трети мандат.

Сиоли е губернаторът на провинция Буенос Айрес и бивш световен шампион по мотокрос, който загуби дясната си ръка в едно състезание през 1989 г.

Късно в неделя, той говори пред хиляди свои привърженици, заявявайки: "..Обединени заедно ние ще триумфираме. Призовавам колебаещите се и независимите избиратели да се присъединят към тази кауза!"

Миналата седмица той обеща намаляване на данъците за работниците, които изкарват минимални надници, ход, който се очаква да засегне половин милион души. Той също така обеща да намали инфлацията в страната до едноцифрени числа за по-малко от четири години и обещава да въведе политически промени, за да съживи и подсили икономиката.

Балотаж през ноември на президентските избори в Аржентина

Маурисио Макри, който е кмет на Буенос Айрес, се обяви за бързо отваряне на пазарите и заяви силната си подкрепа за бизнеса в страната.

Като кандидат на опозиционната консервативна партия „Републиканско предложение“ Макри, също ще трябва да се пребори за гласовете на колебаещите се и независимите, ако иска да спечели битката за президентския пост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: