Last news in Fakti

4 Ноември, 2015 14:42 4 390 0

Мароканският крал Мохамед VI стартира грандиозни проекти в Западна Сахара

  • мохамед vi-
  • мароко-
  • крал-
  • западна сахара-
  • провинция-
  • проекти-
  • аюн-
  • зеленият поход

Град Аюн е готов за визитата на мароканския крал Мохамед VI

Мароканският крал Мохамед VI стартира грандиозни проекти в Западна Сахара - 1
Снимка: БТА/ AP

Кралят на Мароко Мохамед VI ще посети Аюн по повод 40-годишнината от т.нар. „Зелен поход“. Очаква се той да обяви проекти на стойност  от близо 13 милиарда евро в Западна Сахара, пише Morocco World News.

Монархът ще посети южни марокански провинции при високи мерки за сигурност, за които ще отговаря лично вътрешният министър Драис Чарки, който вече е в Сахара и подготвя визитата на краля.

Бивши министри и членове на Кралския консултативен съвет по делата на Сахара (CORCAS) също ще присъстват.

„Всичко е на мястото си за кралската визита. Град Аюн (бел.ред. столица на Западна Сахара) е готов“, заявиха някои източници.

Крал Мохамед VI ще изнесе реч за „Зеления марш“ и ще обяви втория транш от плана за развитие на Сахара.
„Бюджет от 140 милиарда дирхама (близо 13 милиарда евро) ще бъдат предоставени за този план в специална сметка“, пише изданието.

Нови структурни проекти ще бъдат открити по време на визитата на мароканския крал в Аюн.

Инфраструктурните проекти включват автобусна спирка, театър, спортен комплекс, нова централа на агенцията за южните провинции, както и здравен център.

40-годишнината от „Зеления марш“ ще бъде отбелязана и с благотворителен футболен мач, в който ще вземат участие някои от най-известните футболни легенди.

„Зеленият поход“ е нарицателно за масовата демонстрация през ноември 1975 година, координирана от мароканското правителство, имаща за цел да принуди Испания да „сдаде“ спорната провинция Западна Сахара. Зеленият цвят се свързва с исляма.

По отношение на провинцията Западна Сахара, експерти са на мнение, че трябва да се търси политическо решение.

Планът за автономия, представен от Мароко на Съвета за сигурността през 2007 година, остава „най-доброто решение“ за конфликта в Западна Сахара. Това заяви Ерик Йенсен, бивш специален представител на генералния секретар на ООН в Сахара, пише още Morocco World News.

Според него е необходимо да бъде намерено политическо решение колкото е възможно по-скоро за този проблем – продължил прекалено дълго.

Йенсен предупреди за отрицателното въздействие на евентуална изолация на Западна Сахара на фона на сегашната международна обстановка.

В своята книга „Западна Сахара, анатомия на безизходица“ Йенсен, който е бил началник на МИНУРСО (Мисията на ООН за референдум в Западна Сахара) между 1994-1998 година, посочва, че двама бивши генерални секретари на ООН са били положително настроени към плана от 1991 година.

През последните години международната общност гледа с интерес към новото решение, предложено от Мароко – автономия вместо независимост на Западна Сахара.

Степента на автономия ще бъде обект на преговори, но Рабат обещава да даде на Западна Сахара по-голямо самоуправление, включително собствен парламент и премиер. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА