Last news in Fakti

19 Април, 2016 20:20 1 825 1

ООН предупреди за опасността от война в Западна Сахара

  • западна сахара-
  • бан ки-мун-
  • мароко-
  • оон-
  • съвета за сигурност-
  • minurso-
  • мироопазваща мисия

Ако мироопазващата мисия на ООН бъде прекратена има опасност напрежението в региона да ескалира

ООН предупреди за опасността от война в Западна Сахара - 1
Снимка АП/БТА

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че има опасност конфликтът в спорната територия Западна Сахара да бъде подновен, ако мисията на миротворците бъде прекратена, съобщи Ройтерс.

В годишния си доклад, пред Съвета за сигурност на ООН, той препоръча мандатът на мироопазващата мисия да бъде удължен с една година.

"Рискът от възобновяване на военните действия, които могат да ескалират в истинска война, ще нарасне значително ако мироопазващата мисия на ООН в Западна Сахара – MINURSO не успее да приключи мандата си в сроковете, зададени от Съвета за сигурност", заяви Бан в своя доклад.

Мароко изгони десетки служители на ООН от мисията в Западна Сахара, известен като MINURSO, след като миналия месец генералният секретар на ООН нарече анексирането на Западна Сахара от Мароко през 1975 г.  - "окупация". Страната обяви, че решението й да изгони миротворците е окончателно, но въпреки това все още е ангажирана с мира в региона.

В годишния си доклад пред Съвета за сигурност на ООН Бан Ки-мун призова 15-членният съвет на международната организация да окаже натиск върху Мароко за пълното възстановяване на мисията.

Бан Ки-Мун предупреди, че извършените от Рабат съкращения на персонала ще отслабят MINURSO, и „може да се очаква надигането на терористи и радикални елементи“.

"Призовавам Съвета за сигурност да възстанови и да подкрепи ролята на MINURSO, която поддържа стандартите за опазване на мира и безпристрастността на Организацията на обединените нации. Много е важно да се избегне създаването на прецедент за мироопазващите операции на ООН по целия свят", каза той.

Съветът за сигурност е планирал следващата седмица да гласува дали да поднови мандата на MINURSO.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 1 Отговор
    Тия знаят нали Те ги правят нещата