Last news in Fakti

10 Ноември, 2015 16:34 1 519 0

Почина Хелмут Шмит

  • хелмут шмит-
  • почина-
  • канцлер

Той беше канцлер на Германия между 1974 г. и 1982 г.

Почина Хелмут Шмит - 1
Снимка: Wikipedia

Бившият германски канцлер Хелмут Шмит почина на 96-годишна възраст, съобщи Die Zeit.

Шмит е бил лекуван в дома си след драматично влошаване на неговото здравословно състояние. Още вчера стана ясно, че неговата дъщеря по спешност е пристигнала от Англия в Хамбург. В началото на септември бившият германски канцлер бе опериран, но не се стигна до подобрение на здравословното му състояние.

През 1966 г. той се присъединява към Социалдемократичната партия, оглавявана от Вили Бранд. Хелмут Шмит стана министър на отбраната на Федерална Република Германия между 1969 и 1972 г. Заема поста министър на финансите между 1972 г. и 1974 г. в правителството на Вили Брант. Между 1974 и 1982 г. заема поста на канцлер.

Брант се оттегля от поста си през 1974 г., след като негов близък съветник е разкрит като източногермански шпионин. Под ръководството на Шмит Германия премина сравнително невредима през икономическата и петролната криза през 70-те години на миналия век.

Шмит е известен със своята борба с вътрешния тероризъм и е един от архитектите на европейската единна валута. Едно от големите предизвикателства пред него е ултра-лявото формирование Фракция Червена армия, която организира вълна от убийства и терор. През 1977 г. групата отвлича самолет на Луфтханза, който е приземен в Могадишу, искайки освобождаването на арестувани нейни членове. Исканията не са изпълнени и след щурм на самолета от страна на специалните части кризата е преодоляна.

През 1983 г. Хелмут Шмит стана съиздател на ежеседмичника Die Zejt. Той зема длъжността 32 години. 


 


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: