30 Септември, 2011 14:49 1 173 0

Франция попари надеждите на Украйна и Грузия за ЕС

  • украйна-
  • грузия-
  • ес-
  • фийон-
  • франция-
  • варшава
Франция попари надеждите на Украйна и Грузия за ЕС - 1
Франсоа Фийон

Френският премиер Франсоа Фийон попари надеждите на Украйна и Грузия да се присъединят към Европейския съюз.  На срещата на върха на ЕС във Варшава Фийон заяви, че моментът не е подходящ да се предложи подобна перспектива на тези страни.

"Разбирам очакването им за присъединяване, но би било контрапродуктивно да започваме сега дебата за окончателната форма на връзките", която трябва да приемат отношенията между Украйна и Грузия от една страна и ЕС от друга страна, заяви Фийон, цитиран от член на антуража му.

Френският премиер заяви това на срещата "Източно партньорство", форум, създаден през 2009 г. по инициатива на Полша и Швеция, включващ ръководителите на 27-те държави членки на ЕС, както и шест бивши съветски държави от Източна Европа (Украйна, Беларус, Молдова) и от Южен Кавказ (Грузия, Армения, Азербайджан).

Докато Полша и другите държави от Източна Европа, които вече са членки на ЕС, както и Великобритания, виждат в това партньорство първа стъпка към приемането на тези страни в блока, а не заместваща формула, това мнение съвсем не се споделя единодушно.

Франция най-вече, но също и Германия, са много сдържани към идеята за разширяване на границите на ЕС към Украйна. Израз на това различие е фактът, че финалната декларация от срещата на върха във Варшава се ограничава да "признае европейските стремежи" на шест бивши съветски страни, а Полша искаше да се работи по "европейска перспектива" по подобие на страните от бивша Югославия.

Но в Европа се усеща известна умора от разширяването. На Запад доминира усещането, че страни като България и Румъния са били приети прекалено рано през 2007 г. Освен това Букурещ и София не получиха достъп до Шенгенското безвизово пространство, тъй като контролът на границите им беше оценен като недостатъчен.


Информация на БГНЕС/АФП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА