Last news in Fakti

30 Септември, 2011 19:28 5 410 0

С пари от цигарите Атина пълни хазната

  • гърция-
  • цигари
С пари от цигарите Атина пълни хазната - 1
Архив

Поставено пред древната дилема за здравето на населението и това на държавните финанси, кабинетът на ПАСОК реши, че тютюнопушенето ще бъде разрешено в нощни заведения и казина с площ над 300 кв. м в замяна на плащане на специална такса, предаде АНА.

Както и всички предишни подобни мерки, и това ограничение се нарушава ежедневно в местните кафенета и ресторанти. Това се дължи на факта, че 40% от 11-милионна гърци са страстни пушачи.

Според съобщения на министерствата на здравеопазването и на финансите, собствениците на баровете и казината ще могат да отделят половината от площта за пушачи, при условие че платят годишно по 200 евро на кв. метър за частта за пушачи.

Първите вноски ще трябва да бъдат платени преди 30 ноември, с което да се попълнят малко държавните каси преди приключването на бюджетната 2011 г.

Експертите обаче са скептични, защото гърците от седмици протестират срещу новите рестриктивни мерки и данъци.

Съгласно закон от 2010 г., целящ да ограничи тютюнопушенето в Гърция, казината и нощните заведения трябваше да бъдат подложени на пълна забрана за пушене.

Седмици по-късно обаче повечето барове, кафенета и ресторанти тихомълком игнорираха забраната. Първоначално собствениците им махнаха пепелниците, но после позволиха на клиентите да пушат вътре. Тогава те се оправдаха, че кризата гони клиентите им.

В началото на октомври на миналата 2010 г. протестът им стана открит, защото те върнаха пепелниците по масите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА