5 Октомври, 2011 08:15 1 174 0

Стачка блокира Гърция

  • гърция-
  • стачка
Стачка блокира Гърция - 1
Правителството на ПАСОК заседава при засилени мерки за сигурност. Снимка:ЕПА/БГНЕС

 

Гърция за пореден път ще бъде напълно парализирана заради 24-часова стачка, свикана по призив на двата най-големи синдиката в страната - на държавните служители АДЕДИ и на служителите от частния сектор ГСЕЕ.

Протестът е в отговор на правителствените планове за съкращаване на хиляди държавни служители, за да бъдат спазени условията на международния спасителен план, съобщават гръцките медии.

Заради стачката няма да се движат влаковете. Очаква се проблеми да възникнат в графиците на полетите заради участие на авиодиспечерите в протеста.

Училищата ще бъдат затворени, а болниците ще работят с намален състав.

След седмица срещи с „Тройката“ - от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, правителството разкри планове за свиване на държавния сектор чрез временното прехвърляне на 30 000 служители в т.нар. „трудов резерв".

Тази мярка се очаква да спести на кабинета на ПАСОК около 300 млн. евро до 2012 г.

Правителството твърдо обяви, че две трети от служителите, които ще бъдат засегнати, ще бъдат в близка до пенсионната възраст.

Прехвърлянето в трудовия резерв предвижда служителите да получават 60% от заплатите си и да им бъде даден 12-месечен срок да си намерят нова работа в държавния сектор, преди да бъдат съкратени.

Социалистическото правителство на ПАСОК обяви и планове за нови данъци и такси, които трябва да осигурят 7,1 милиарда евро за бюджета през 2012 г. Една от най-тежките е въвеждането на допълнителен налог върху имотите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА