Last news in Fakti

10 Декември, 2015 21:39 2 217 13

Ирак с нова победа над ИД в Рамади

  • ирак-
  • рамади-
  • ислямска държава-
  • военни

Иракските сили изтласкаха бойците на ИД от две ключови области в Рамади

Иракските сили за сигурност са напреднали на два фронта в град Рамади, разчиствайки бойците на Ислямска държава от ключова военна база и квартал в западната част на града, съобщиха армейски източници, цитирани от Ройтерс.

Това е голям пробив за усилията на правителството да си върне контрола над Рамади, който падна в ръцете на Ислямската държава през май.

"Армията и силите за борба с тероризма, започнаха едновременни офанзиви на северните и западните фронтове и успяха да извоюват поразителен напредък", заяви говорителят на съвместните операции бригаден генерал Яхия Расул пред Ройтерс.

Центърът на Рамади остава под контрола на ИД. Расул обаче заяви, че според иракското разузнаване там се намират около 250-300 екстремисти, които губят контрол, тъй като липсват храна и боеприпаси. Миналият месец правителствените сили отрязаха последната линия за доставки в града.

"Ние прихванахме радиопредаванията им и чухме, че се оплакват от липса на храна и боеприпаси", каза Расул. "Съвсем ясно е, че са отчаяни и грохнали."

Падането на Рамади, столицата на провинция Анбар, беше най-голямото поражение за правителството на Ирак в последната година.

Местните власти и племенните лидери смятат, че между 1 200-1 700 семейства все още са в капан вътре в града заедно с бунтовниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    2 2 Отговор
    тази информация е споделих с тук присъстващите още преди няколко дни.след падането на рамади ще се отвори плацдарм пред армията на ирак да атакува и затвори в чували южната и северната част на владенията на ид в ирак,което практически ще извади ид от ирак.тва се случи без руските умни бомби ,с много малки загуби сред населението и армията на ирак,но благодарение на западната логистика и оръжие.

    Коментиран от #2, #4, #5, #6

  • 2 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    А я кажи откъде се пръкнаха идилидти в Афганистан и защо превземат там нови територии. Да не би там да действа коалицията на сащ включваща турция, саудитска арабия, катар, йордания.

    Новото прегрупиране на джахидистите е облаготетелствано от тази така наречена коалиция.

    Коментиран от #3

  • 3 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    талибаните се цепят и стават на ид ,но определено не постигат успехи в афганистан макар че опитаха .

    Коментиран от #8

  • 4 tost

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Това са жертвите от войната в Ирак":
    „„„Жертви и загуби
    4 417 (САЩ)
    318 (останалите членове на коалицията)
    27 (Турция)
    над 1 300 частни охранители
    над 12 000 иракски полицаи и военни


    ~45 000 убити (докато Саддам е още на власт)
    между 55 и 80 000 бунтовници (след 2003)
    между 200 и 500 кюрди (ПКК)
    между 200 000 и 1 350 000 цивилни.

    Явно американските бомби са по „умни“ от руските :)

    Коментиран от #9

  • 5 Ласков

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Деси звучиш като платена реклама .
  • 6 Ласков

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Деси звучиш като платена реклама .

    Коментиран от #7, #10

  • 7 tost

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ласков":

    Просто с това си вади хляба :)))))))))))))
  • 8 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Също както умерената кирийска опозиция. Когато ги бомбардират сащ са идил. Когато ги ударят руснаците са умерена опозиция.

    Какъв синхрон на идил и коалицията на сащ. Когато трябва да се намърдат някъде, то активистите на идил тутакси провеждат акции и поемат отговорност за да се "активира" коалицията на сащ. Нищо че турция, сащ, саудитска арабия, катар и йордания са родителите на идил.
  • 9 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    ха,ха,ха ... хубаво е да четеш уикипедията,но трябва мааалко да задълбочиш преди да се правиш на експерт :)!!!цифрите са много по- различни и поне с една нула по-ниски от публикуваните от теб.щото българското вики го е писал някои дето е бил пристрастен ,руснаците и американците обаче не са били .та щом ти се чете за загубите чети.там са и описани ,кои ги е изтрепал и ще видиш че американските бомби не са виновни в огромното мнозинство на случаите приятно четене.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War

    Коментиран от #11

  • 10 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ласков":

    платената реклама идва от теб особено като си правиш сам реклама с два ника единия публикува другия те хвали ,а мен ме плюе.та чети за иракските загуби ако те интерасува разбира се :)!
  • 11 tost

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Ето малко инфо за добавените „нули“

    „„„Процесът, наречен Flagged Revisions, ще позволи само на регистрираните доверени редактори да публикуват промените незабавно. Всички други обновления ще се нареждат на опашка и няма да бъдат публикувани, докато някой от доверените редактори на Уикипедия не ги одобри“““.

    Извинявай,забравих че „експертът“ си ти :)))))))).Ако Садам беше жив ,със сигурност нулите щяха да са по малко.

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "tost":

    аз съм много по-експерт от теб и като ми даде цифрата милион и нещо ми стана ясно че е партенка.отворих по сериозните изследвания и се видя ,че тази цифра дето цитираш е на база общи загуби в които са включени широк спектър загуби включително и невоенни,но българския редактор не ги е упоменал.та за това ти дадох подробно изследване на база на различни институции и изворите към тях ,каквито са иракското правителство както и статистиките на други организации занимаващи се отблизо с проблема.ако знаеш англииски чети ако не мога да ти го преведа :)!лошото е че истината е далече от твоето твърдение.
  • 13 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Тези 250 - 300 екстремисти, за които се говори, са три пехотни роти. Ако беше истинска война, отдавна да са ги изритали оттам. Само че войната срещу ИД се води като срещу "наши хора" и на половин работен ден.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания