Last news in Fakti

18 Декември, 2015 08:20 1 105 0

Европейска гранична охрана – до юни

  • граници-
  • охрана-
  • ес-
  • европа-
  • бежанци-
  • юни-
  • решение-
  • брегова-
  • брюксел

Над един милион бежанци са влезли в ЕС от началото на тази година

Европейска гранична охрана – до юни - 1
Снимка: БТА/ AP

Планът за създаване на Европейска гранична и брегова охрана бе подкрепен от европейските лидери на срещата на върха в Брюксел, съобщи EUobserver.

Брюксел призова европейските правителства да координират позициите си по предложенията до края на месец юни 2016 година.

Въпреки въпросите за националния суверенитет на всяка членка, лидерите са съгласни, че на първо място стои защита на външните граници на ЕС.

Близо 1.2 милиона бежанци са акостирали в Европа от началото на тази година, което представлява увеличение с близо 90% в сравнение с 2014 година.

Във вторник Европейската комисия прие важен набор от мерки за управление на външните граници на Европейския съюз и за защита на Шенгенското пространство без вътрешни граници.

Комисията предлага да се създаде Европейска гранична и брегова охрана, за да се осигури силно и споделено управление на външните граници на ЕС. С цел допълнително повишаване на сигурността за гражданите на Европа ЕК предлага също така да се въведат систематични проверки на всички лица, които влизат или излизат от Шенгенското пространство.

Националните служби за брегова охрана ще бъдат част от Европейската гранична и брегова охрана, доколкото те изпълняват задачи на граничния контрол.

Агенцията ще включва трансграничната престъпност и тероризма в своя анализ на риска и ще си сътрудничи с други агенции на Съюза и с международни организации за предотвратяването на тероризма при пълно зачитане на основните права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: