Last news in Fakti

23 Декември, 2015 10:30 5 002 15

Предупредихме ви – неоосманизмът си проправя път

  • турция-
  • неоосманизъм-
  • политика-
  • сащ-
  • доклад-
  • джеймс джефри-
  • ердоган-
  • давутоглу

Промяната е повлияна от политически, икономически и геополитически фактори

Предупредихме ви – неоосманизмът си проправя път - 1
Снимка: БТА/ AP

През последните месеци агресивната външна политика на Анкара се превърна в център на внимание. Strategic Culture Foundation написа, че още през 2010 година секретен доклад на Държавния департамент на САЩ е описал промяната, настъпващата в политиката на Реджеп Ердоган.

Промяна – към неоосманизъм. От подкрепата към радикални групировки в Сирия, през предполагаемата търговия с „Ислямска държава“, до свалянето на руския самолет и нахлуването в Ирак – всичко това се появи на първа страница на световните издания.

Все по-агресивната външна политика на Анкара извежда на преден план много въпроси. Кой би предположил, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) за отрицателно време ще промени ракурса от „западна ориентирана политика“ и „липса на конфликти със съседи“ до конфронтация и неоосманизъм?

През 2010 година американският посланик в Анкара Джеймс Джефри предупредил властите в САЩ за настъпващата „ислямистка“ промяна в политиката на Турция.

Промяната е била повлияна от политически, икономически и геополитически фактори. Според документа, новата идеология на Анкара – лице на която са Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу – представя желанието на Турция да намери място под слънцето като велика имперска сила.

Въпреки това Джеймс Джефри е подчертал, че уклонът към Запада – издигнат от Ататюрк – все още остава „същността на турската външна политика“ и Турция остава ключов партньор в НАТО и на САЩ в Близкия изток.

Неоосманизмът е идеология, в чиято основа стои тезата, че османските времена са били благоприятни за Балканите. В своята книга „Стратегическа дълбочина“ Давутоглу разглежда именно тази теза – че османските времена са били период на разцвет на Балканите.

Джефри все пак подчертава, че Турция си остава ключов партньор на САЩ и Вашингтон трябва да реагира на промяната на външната политика по прагматичен начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нов световен ред

    2 0 Отговор
    Ами то вече ние не сме и държава! Имаме един самоизбиращ се, управляващ американо-турски слугинаж, който за да краде от народа си спокойно, изпълнява всякакви желания на своите покровители в ущърб на народа си. "Покорна главичка, остра сабя не сече!" На народа му е все едно вече, кой ще го управлява! Дори може да се окаже, че в сравнение с "нашите" управляващи, турските да не са толкова безотговорни и крадливи.
  • 2 АхмедМехмед

    3 0 Отговор
    Точно същото са си мислели и българите през 14-15 век и са "падали" под турско робство 50-70 години.
    А мерси!

    Коментиран от #6

  • 3 аз

    1 1 Отговор
    Айде терминал 1,2 или колата и на запад.Турската империя се връща.Първо ние ще паднем.Целия парламент ще отиде на границата да посрещне турците нагъзени и с хляб и сол.
    Салам алейкум или мархаба

    Коментиран от #5, #15

  • 4 Той

    3 2 Отговор
    Тук си имаме защитници на паносманизма-Кончо "Вихрогончо" и Деса "Поетеса".

    Коментиран от #13

  • 5 8фюм

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "аз":

    Баце-АЗ няма да бягам-ще ги маам с лопатата ако трябва....Ще се инатим докрай-поне няколко чалми ще ги изпратя при алахчо....А ти щом си женчо-бегай при гейчовците.....

    Коментиран от #8

  • 6 това е положението

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "АхмедМехмед":

    Това, което пише нов световен ред е реалността. Явно ние не заслужаваме да съществуваме, като самостоятелна държава. Управляващите ни крадат яко, а на народа ни не му пука и не се надига. Навремето руснаците ни подариха свободата, но ние не я опазихме! Когато получиш нещо даром, не го цениш достатъчно. И да пише някой по форумите, как щял да се бори срещу чалмите не му вярвай! Сигурно има македонски корени и само си приказва празни приказки. Такъв до сега не съм видял на живо да направи нещо. А и да има един, двама такива, то ще ги обесят или разстрелят лесно, като Левски и Хр. Ботев.
  • 7 БГ

    2 0 Отговор
    500 години турско робство ,45 години комунистическа деформация на хората и държавата - резултата 700 години след нормалния свят трети път нямаме право на грешки !

    Коментиран от #10

  • 8 аз

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "8фюм":

    Аз имам деца-за същаление родени тук и единствения начин да ги защитя е да се махнем от тук.А за гнилеж като тая "държава" не си залужава и пръднята да си пуснеш.
    Обичам страната мразя държавата
  • 9 jp power

    0 0 Отговор
    Ние, българите и Балканите ви предопреждаваме от 1300г. Арабските завоевания, вдъхновени от Мохамед през 7 век, продължават и днес да играят важна роля в човешката история
  • 10 Немезис

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "БГ":

    Забрави 200 византийско
  • 11 123

    2 0 Отговор
    все проблеми от южната съседка-аман вече...
  • 12 12345

    1 1 Отговор
    Момчета,
    все от някъде трябва да се започне,защото всички са недоволни.......................................
    Ердоган започва пръв и трябва да сме му благодарни.
    Само дето нямаме армия..ХА..ХА...ХА...
  • 13 tost

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Той":

    Спокойно,няма да чуеш нито един коментар от тях за ставащото в Турция,дори когато информацията идва от братска САЩ.:)))
  • 14 Праведен

    1 0 Отговор
    Доволен съм. Явно правилните хора(Путин, Обама и др. на Великите сили) най-накрая ще вземат в свои ръце съдбата на султан Реджеб Първи. Взе да се самозабравя. И той и главният му везир! Всеки знае, кои са първите пет държави в съвета за сигурност на ООН, плюс Русия. Всички до една са светски! Няма място за султанати. Скоро ще има абдикация... Скоро!
  • 15 Западняк

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "аз":

    Какъв Запад, какви пет лева.Фесовете отдавна го превзеха запада.
Новини по държави: