Last news in Fakti

20 Декември, 2015 09:18 10 106 14

Какво остана скрито зад визитата на Давутоглу?

  • ахмет давутоглу-
  • прокопис павлопулос-
  • гърция-
  • турция-
  • ес

Гърция и Турция сондират мнението на България по ключови въпроси като ЕС, миграционния натиск, енергетика и Сирия

Какво остана скрито зад визитата на Давутоглу? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на тази седмица българското общество беше разделено около визита на турския премиер Ахмед Давутоглу в София. Еднодневното му работно посещение премина при засилени мерки за сигурност. В същото време в столицата ни беше и държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос.

София успя да бъде домакин на двама политици от две балкански страни. Интересен факт е, че техните дипломации  внимателно подготвят визитите в чужбина. Политици от Гърция и Турция ревниво избягват да се засичат на едно и също място в чужбина. Изключение естествено се прави за международни форуми.

Все пак София беше домакин на Ахмед Давутоглу и Прокопис Павлопулос.

Това е ясен сигнал, че предстоят интересни времена и Гърция и Турция сондират мнението на България по ключови въпроси като ЕС, миграционния натиск, енергетика и Сирия.

България е входна врата за ЕС за Турция.

Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу след среща с колегата си Бойко Борисов.

Турското население в България е мост между страната и Турция и ние заедно ще полагаме грижи за него, заяви Ахмет Давутоглу.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос обсъди с външния ни министър Даниел Митов проблема с бежанската вълна. Гръцкият държавен глава изрази убеждение, че както Атина, така и София имат същото хуманно отношение към хората, бягащи от войната. Това е част от културата и психологията на нашите два народа, заяви Прокопис Павлопулос.

Той изказа пред българския външен министър и личното си състрадание към случващото се в Егейско море, където почти ежедневно се давят хора и много от жертвите са малки деца, в опитите си да се спасят от бедствието на войната.

Според президента Павлопулос двете страни трябва да си сътрудничат в дипломатическо отношение за прекратяването на войната в Сирия.

Какво остана скрито зад визитата на Давутоглу?

По отношение на миграционната криза в Европа, премиерът Борисов и президентът Павлопулос изразиха мнение, че като външни граници на Европейския съюз двете страни имат общи проблеми и тяхното решение трябва да се търси в духа на солидарността и прагматизма. Те отчетоха като успешно сътрудничеството между службите за сигурност на двустранна основа и в регионален план, както и ефекта от прилагането на подписаното през май т. г. споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция. На най-високо европейско ниво документът се дава като добър пример за ефективен инструмент за граничен контрол.

Българският премиер отбеляза пред турския си колега, че в последните седмици бежански натиск по южната ни граница направо няма. Ще продължават съвместните операции на вътрешните министерства на двете страни срещу каналджиите, разкри Бойко Борисов.

България, Турция и Гърция са решили да изградят интерконекторни връзки,

които заедно с газовия разпределител "Балкан" да осъществят истинска диверсификация и движение на природния газ във всяка посока.

Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 - 190 километра в час, допълни Борисов.

По обещаните интерконекторни връзки трябва да потече газ от Азербайджан.

Само за една година страната ни се е завърнала активно на международната сцена – с дейна външна политика и принципни позиции. За това време в България дойдоха лидери на световната и европейска политика, давайки ни ясни политически знаци - българското правителство си е възвърнало доверието на нашите западни партньори , отбеляза външният ни министър Даниел Митов при представяне на годишния отчет за работата на МВнР.

Настъпващата нова 2016 година ще покаже

защо Ахмет Давутоглу и  Прокопис Павлопулос бяха по едно и също време в София.

 Двамата гости са сондирали позицията на страната ни по въпроса за европейската перспектива за Анкара. Атина е резервирана за членството на Турция в ЕС. 

Какво остана скрито зад визитата на Давутоглу?

В Гърция и Турция продължават да има огромни маси от бежанци от Сирия. Спирането на продължаващата пета година гражданска война и започване на политически диалог ще са сред основните точки на дневния ред на 2016 г.

Вече е известно, че през януари ще започнат мирни преговори между режима на Башар Асад и представители на бунтовническите фракции. Анализатори очакват те да бъдат трудни и продължителни. Това може да засили бежанския поток към Европа.

Може да се очаква, че едно от направленията да е отново към България след като ЕС даде ясни сигнали, че е готов да засили своето присъствие в Егейско море, за да пресече мигрантския натиск през Гърция и Западните Балкани до Германия.

България отново има шанса да се превърне в ключов играч не само в преговорите на Турция с ЕС, но и в разрешаването на кризата в Близкия изток. Анкара се нуждае неин съсед да стане неин адвокат в преговорния процес. Гърция вече даде ясен сигнал, че не желае да бъде, остава България да се възползва от тази историческа възможност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 0 Отговор
    В европейския съюз трябва да членуват само християнски държави. Мюсюлманите нямат място в членството, освен ако не се покръстят.
  • 2 някой

    4 0 Отговор
    Дано да сме мноогоо калпав адвокат!!!
  • 3 пак аз

    4 0 Отговор
    Това ми прилича на изявление на правителствената прес -служба или материал на платен журналист .
  • 4 агент08

    3 1 Отговор
    Празни приказки на празни глави! Имам предвид българските, турците и гърците работят за интересите си!
  • 5 Чачук

    2 1 Отговор
    Оградата на границата на снимката е построена от правителството на Орешарски и е дълга 30 км.На останалите близо 220 км на българо-турската граница няма нищо,което да спре мигрантите.За това всеки ден залавят нелегално пресичащи границата ни,разбирай нарушители я в СтараЗагора,я в София,я на Калотина.Граница де факто няма,тя е като врата в полето както казал шопа. А че ще ни изработят спор няма. Единствената полза за България е срещу гласа си за Турция в ЕС,България да поиска изплащането на 10 млрд.долара репарации за прокудените българи през 1913 год. и признаване на геноцида над България.Няма и не е имало присъствие.

    Коментиран от #9

  • 6 АЛОО

    2 0 Отговор
    Истината е че турския паток пресъхна и нямат делавера и Турция и Гърция.
    Натискат наште с измислен газопровод за да се откажат от възстановяване на южен поток щото е напълно възможно.
  • 7 Агент

    2 0 Отговор
    България и политиците и НЯМАТ МНЕНИЕ, турците и гърците да посетят американското посолство в София, че да научат кво ше стаа....
  • 8 vinkela

    3 0 Отговор
    Ако Боко имаше поне малко акъл в празната глава, то щеше да попита Ооглуто защо си мисли че, българите с мюсюлмански имена може да имат нещо общо с турската сган.....!!!!!

    Коментиран от #13

  • 9 oooooooo

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чачук":

    10 млрд.долара са хубава сумичка, но Батман ще ги опраска за 1-2 години - за пътища, рехабилитация, а половината ще ги откраднат по веригата.
  • 10 Умната

    2 0 Отговор
    Сега беше момента българският премиер да даде на Турцуия да се разбере, че не е нейна работа да се меси във вътрешнополитическия ни живот !!!
  • 11 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Турците не плащат за такива неща. При тях работата става винаги "по любов" или с "малко" изнудване. Пари няма да видим никакви, особено при тези политици, които като предишните пак ще заложат на грешната карта.
  • 12 БГ население

    1 1 Отговор
    ,,Турското население в България е мост между страната и Турция и ние заедно ще полагаме грижи за него, заяви Ахмет Давутоглу.,,

    А българското население кучетата го яли
  • 13 bauman

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "vinkela":

    Tи явно си слязал скоро от гората,всички турци живеещи тука имат близки роднини в съседна Турция,които са гонени от тука ,то невежество и злобата май замъгляват истината....
  • 14 БОКО ЩО МЪЛЧИШ

    0 0 Отговор
    Е, ТОЧНО СЕГА Е МОМЕНТА КОГАТО ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ И НАРОДА, ЧАКА ДА ИЗЛЕЗЕ НЯКОЙ - ПРЕМИЕР, ПРЕЗИДЕНТ И ДА КАЖЕ КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА - БОРИСОВ ДА СЕ ЛИГАВИ! НЯМА ЛИ КОЙ ДА СТАНЕ И ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА КАЖЕ - ВЕРНО ЛИ МЕСТАН Е ШПИОНИН НА ТУРЦИЯ И СЛЕД КАТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ Е В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО ДА ИМА ОФИЦИАЛНА НОТА ЗА ПРЕДАВАНЕТО МУ НА НАШИТЕ ВЛАСТИ ОТ ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО? ЗАЩО НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИЗЛЕЗЕ ОФИЦИАЛНО И НЕ РАЗЯСНИ НА НАРОДА КАКВО СТАВА! ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ НАРОДА ВИ ИЗБРА, ДА РАБОТИТЕ ЗА НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ, А НЕ ЗА ТУРЦИЯ - В СЛУЧАЯ МЪЛЧИТЕ ЗА ДА НЕ ЗАСЕГНЕТЕ ТУРЦИТЕ ЛИ? АБДИКИРАХТЕ ЛИ, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ? КЪДЕ СТЕ? АКО СТЕ АБДИКИРАЛИ, ТОГАВА НАРОДА ДА ПРЕДПРИЕМЕ МЕРКИ, НО ИЗЛЕЗТЕ И КАЖЕТЕ - ГЛУХИ ЛИ СТЕ, НЯМИ ЛИ СТЕ? В УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ ИМА ТАКИВА ГЛАСОВИТИ ЖЕНИ, ЧЕ ЗА ВЛАСТ СЕ БИЯТ! КЪДЕ СА СЕГА ТЕ?