Last news in Fakti

5 Януари, 2016 07:30 2 380 2

Британски спецчасти ще пазят петрола на Либия от Даеш

  • либия-
  • петрол-
  • сас
Британски спецчасти ще пазят петрола на Либия от Даеш - 1

Британските спецчасти САС подготвят специален контингент от 1000 добре обучени бойци, които да бъдат изпратени в Либия, за да изтласкат Ислямска държава, известна и като Даеш, от местните петролни полета, съобщава в. „Дейли мирър“.

Към тях ще се присъединят и техни колеги от САЩ и ЕС.

Даеш разшири своето присъствие в Либия след свалянето от власт през 2011 г. на диктатора Муамар Кадафи. Ислямистката организация пусна трайни корени в родното място на Кадафи – Сирт. След това организацията приложи в Либия добре познатата тактика в Ирак и Либия завземайки ключови петролни полета. През последните седмици ислямистките милиции дори прицелиха рафинерията в Брега, която е най-голямата в Северна Африка.

По неофициална информация западните страни ще изпратят около 6000 души от специалните части.

Те ще имат за цел да водят ефективна борба срещу Ислямска държава. Експертът по Близък изток Фирас Аби Али отбелязва, че Даеш е подложена на удари в Сирия и Ирак и гледа на Либия като алтернатива на своето бъдеще.

Само преди седмици Ислямска държава разпространи пропагандно видео, което показваше как полицейските й части се грижат за реда в Сирт.

САС имат богат опит по време на Втората световна война за провеждане на спецоперации в Северна Африка. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    0 2 Отговор
    За това беше интервенцията в Либия! Предвождаха я Франция, Англия и Италия! Да пазят нефта! Иначе те не знаеха милите какъв батак ще настане! О нееее! Изобщо не знаеха!
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Много загрижени тия хора бе, ти да видиш.Защо не пазят така и кладенците за вода?