Last news in Fakti

4 Януари, 2016 17:42 1 890 1

Ислямска държава нападна петролното пристанище в Сидра

  • либия-
  • сидра-
  • пристанище-
  • петрол-
  • ислямска държава

Според местни медии в атаката са загинали 7 души

Бойци на Ислямска държава се сблъскаха с охраната на либийското петролно пристанище Сидра докато се опитваха да проникнат в него, съобщава Би Би Си.

Двама души от охраната на пристанището са били убити по време на нападението, съобщават местните власти.

При днешното нападение екстремистите са взривили бомба на контролно-пропускателен пункт на входа на града.

След това пристанището е било атакувано от конвой от 12 превозни средства. Това е заявил полковник от либийската армия пред медиите.

Либийският новинарски сайт "Либия ченъл" публикува в Туитър, че седем души са били убити при атаката: двама пазачи, четирима екстремисти и един цивилен.

Ислямистите са били отблъснати, но ИД заяви, че вече контролира Бин Джауад, на 30 км западно от Сидра по пътя към тяхната крепост в Сирт.

През декември Франция обяви, че Ислямска държава се стреми да поеме контрола над петролните кладенци на Либия.

ИД, която активно провежда дейността си в Либия през последната година, не успя да превземе Сидра в атака през октомври миналата година.

Либия е в хаос след падането на Муамар Кадафи през 2011 година. През декември, съперничещите си политически формации в Либия подписаха, с посредничеството на ООН, споразумение за формиране на правителство на националното единство, но това все още не се е случило.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 2 Отговор
    Л......ната които забърка САЩ в региона ще отекват поне 50=60 години това им бе целта. С една дума Арабската пролет бая се тори от САЩ за да има обилен цъфтеж.