Last news in Fakti

6 Януари, 2016 13:25 2 117 3

Протести срещу кметицата на Кьолн след опити за изнасилване

  • кьолн-
  • хенриете рекер-
  • бежанци-
  • изнасилване
Протести срещу кметицата на Кьолн след опити за изнасилване - 1
Снимка: Туитър

Поведението на една ръка разстояние от чужденците, препоръчано от кметицата на Кьолн Хенриете Рекер за нейните съгражданки като предпазна мярка срещу изнасилване, предизвика вълна от протести, съобщава АП.

Рекер беше принудена да заеме позиция след като стана ясно, че близо 90 жени са били обект на сексуално посегателство и грабежи от младежи – бежанци от Близкия изток. Кметицата дори обяви, че до дни ще стартира рекламна кампания с препоръка как девойките и жените да се държат на обществени места. 

В сряда в социалните медии се появи и хаштагът „На една ръка разстояние“ (#EineArmlaenge) в отговор на безумното предложение на Хенриете Рекер. Потребител на Туитър Биргит Хаасе се интересува дали ако има къси ръце, това би било проблем. Друг туит настоява за появата в Кьолн на автобуси само за жени.

Мащабът на сексуалните посегателства над жени пред централната жп гара в Кьолн по време на новогодишните празненства шокира Германия, предаде АП. По данни на полицията в инцидента са били замесени около 1000 пияни и агресивни млади мъже.

Твърди се още, че част от тези хора били употребили алкохол. Постепенно множеството се разделило на малки групички, които целенасочено обграждали случайни жени, малтретирали ги и ги ограбвали. В нападенията участвали около 40 мъже на възраст между 15 и 35 години, припомня Дойче веле.

Кьолнската полиция информира, че досега са постъпили 90 оплаквания за извършени сексуални посегателства, кражби и нанесени телесни повреди. Общият брой на пострадалите е над 100. Следователите съобщават за сериозни сексуални престъпления и за едно изнасилване. Все още не се знае колко случаи засега остават несъобщени в полицията.

В момента се проверява каква част от нападателите са бежанци или второ поколение имигранти. Инцидентът в Кьолн възбуди отново дебата за приетите само за миналата 2015 г. 1,1 млн. бежанци от Близкия изток.

Десетки жени излязоха на протест в центъра на Кьолн с искания канцлерът Ангела Меркел да се намеси и вземе позиция за инцидента от новогодишната нощ. Виждаха се плакати с надписи: „Г-жо Меркел, къде сте?“, „Г-жо Меркел, какво ще кажете?“, дори и подигравателните „Благодарим, г-жо Рекер...“.

Полицията потвърди, че около 300 души са се събрали във вторник вечер пред катедралата в Кьолн с искания за повече уважение към жените.

Самата Рекер получи международна известност след като по време на местните избори през миналия октомври беше нападната и намушкана с нож. Опитът за атентат беше обяснен с нейната активна позиция за защита на политиката на канцлера Ангела Меркел за прием на бежанци.

Нейните критици сега я обвиниха, че е твърде мека и трябва да гарантира сигурността на града и да изправи нападателите пред правосъдието. Полицията в Хамбург и Щутгарт пък потвърдиха, че подобни нападения, но в по-малък мащаб, са били регистрирани в двата града по време на празненствата за посрещането на Нова година. 

Вътрешният министър Томас де Мезиер призна, че мнозинството от тях очевидно имат миграционен произход. Кметицата на Кьолн и полицията в града заявиха, че в момента нямат информация дали извършителите наистина са бежанци. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Горките германки сега трябва да се държат какато бабите им в края на втората световна при настъпването на червената армия.Може ли Германия да капитулира без война пред тая сган Хлебарките???Меркел на площада и да й пуснат тея 1000 загорели примата да й фъргат пиратки в гъ.ъ
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Е, сега забелязвате ли разликата между арменските и арабските бежанци? Приехме арменците, защото бяха изстрадали хора /честита им Коледа, те я празнуват днес/. Онези не ги искаме, по разбираеми причини. Даже не мога да им съчувствам. До онзи ден ми повтаряха, че всеки народ, включително и българският, заслужавал съдбата си.
  • 3 честито

    0 0 Отговор
    Айде честито на баба Меркел.Лаладжите евро гейзери докараха тази напаст.Ако така продължава скоро очаквам да се появят Зондер команди и тогава ще стане забавно.
Новини по държави: