Last news in Fakti

6 Януари, 2016 13:38 1 485 2

Ядрените свойства на международната политика

  • ядрените-
  • свойства-
  • северна корея

Новината за теста на водородна бомба от КНДР разтърси света

Властите в КНДР обявиха, че са извършили успешен опит на водородна бомба. Информацията разтърси света и предизвика широка международна реакция. Според учените е необходима поне една седмица, за да се докаже този факт. Факти.бг ви предлага кратка справка за ядрените бомби.

Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия. Името ѝ се дължи на това, че веществото, което се използва за синтез, е някой от двата тежки изотопа на водорода – деутерий или тритий. Най-мощната подобна бомба е 58-мегатоновата "Цар бомба", взривена на 30 октомври 1961 г. в съветските острови Нова Земя[1][2]. Първоначално е замислена експлозия с мощност 100 мегатона тротил, но впоследствие е намалена на 60 мегатона (чрез замяна на урановата обвивка на бомбата с оловна), поради изключително голямото радиоактивно замърсяване, което би се получило при използване на уран. Бомбата е била около 1500 пъти по-мощна от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Нейния облак достигнал 67 km височина, като буквално издухал дъждовните облаци. Сеизмолозите по света засекли земен трус, който обиколил 3 пъти планетата, преди да затихне. Бомбата е пусната от самолет и взривена на около 4 km от земната повърхност.

Атомната бомба е ядрено оръжие, използващо енергията, която се отделя при верижна реакция на делене на тежки атомни ядра. Първата успешна разработка е проектът Манхатън, реализиран от САЩ през годините на войната. Първите 3 бомби са взривени през 1945 г. като финална фаза на проекта "Манхатън". На 16 юли край Аламогордо, Ню Мексико е извършен първият в света ядрен опит, наречен "Тринити". На 6 август над Хирошима, Япония е взривена бомбата "Малчугана". На 9 август над Нагасаки, Япония е взривена бомбата "Дебелака" (аналог на "Тринити"). Руснаците взривяват първата си атомна бомба на 29 август 1949 г. на полигона Семипалатинск в Казахстан. След Хирошима и Нагасаки, атомни бомби са взривявани над две хиляди пъти по различни поводи, като ядрени опити и за демонстративни цели. Страните, които със сигурност са взривявали такива оръжия са САЩ, СССР, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан и Северна Корея.

Неутронната бомба е разновидност на атомната. Тя е вид тактическо ядрено оръжие, направено да отдава относително голяма част от енергията си под формата на неутронно лъчение. Това лъчение нанася поражения на биологични тъкани и електронни устройства, но не причинява радиоактивно замърсяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на танас

    1 0 Отговор
    Росенееее, давай каките стига се занимава с глупости
  • 2 раптор

    0 2 Отговор
    Не е ли странно как евреите са измислили ядреното оръжие?!?! И настана световен мир, защото повярвайте ми, ако не беше то, до сега да сме се изтрепали с американците 5 пъти! Поне още 2 световни войни си спестихме! Пътищата Божии са неведоми!