Last news in Fakti

6 Януари, 2016 08:52 2 475 2

Северна Корея обяви, че е провела успешен тест на водородна бомба

  • северна корея-
  • ядрен опит-
  • водородна бомба-
  • кндр-
  • земетресение-
  • тест

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради изявлението

Северна Корея съобщи, че е провела успешен тест на водородна бомба. Ако информацията бъде потвърдена, това ще е четвъртият ядрен опит на страната от 2006 г. насам, съобщиха международните агенции.

Специалното изявление, направено по севернокорейската Централна телевизия, дойде след като бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер в района на ядрения полигон Пунги-ри, което дава повод за съмнения, че ядреният опит може би наистина е бил извършен.

Първите съмнения за провеждането на теста се появиха след като американският геоложки институт обяви, че епицентърът на труса е бил съвсем близо до ядрения полигон Пунги-ри. Минути по-късно се появи и изявлението по севернокорейската държавна телевизия в което бе съобщено: "тестът на първата водородна бомба на републиката бе успешно извършен в 10:00 часа на 6 януари 2016 г."

„Ако няма посегателство срещу суверенитета ни, няма да използваме атомно оръжие. Това изпитание на водородна бомба ни извежда на по-високо ниво на ядрена мощ”, обяви севернокорейската информационна агенция.

Водородната бомба използва ядрен синтез, за да създаде взрив далеч по-силен от този на далеч по обикновената атомна бомба.  Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян.

На 10 декември севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че КНДР има собствена водородна бомба, но много експерти тогава се усъмниха в думите му.

Изолираният режим на силно милитаризираната Северна Корея е разполага с огромна армия от 1,2 милиона активни войници и 7,7 милиона резервисти.

Но конвенционалното въоръжение на КНДР е остаряло и с ограничена ефективност. Ето защо страната се стреми да развива своята ядрена мощ.

Страната обяви, че разполага с ядрени оръжия през 2003 г. и извърши три ядрени опита - през 2006 г., 2009 г. и 2013 г. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи редица санкции срещу КНДР.

През май миналата година, комунистическият режим заяви, че има възможността да разработва и произвежда малки ядрени оръжия, което би му позволило да разположи ядрени оръжия на ракети. Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ тогава отговори, че Съединените щати не приема на сериозно подобни твърдения.

Дейвид Олбрайт, бивш инспектор по оръжията към ООН, заяви пред Си Ен Ен миналата година, че Пхенян може вече да разполага с 10 до 15 атомни оръжия, и че може да увеличава този брой с по няколко оръжия годишно.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание заради изявлението на Северна Корея. Точното време все още не е потвърдено, но почти е сигурно, че срещата ще се проведе днес, посочва източник от централата на организацията, цитиран от Си Ен Ен. Друг източник уточнява, че заседанието ще бъде при закрити врата.

Южна Корея и Япония също ще проведат извънредни заседания на съветите си за национална сигурност заради опасенията си след извършения опит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Добре дошли в играта
  • 2 Електрик

    0 0 Отговор
    Е тва е бомба.
Новини по държави: