18 Януари, 2016 14:07 2 198 9

Space X се провали при нов опит за вертикално приземяване на ракета (видео)

  • space x-
  • ракета-
  • ракета-носител-
  • приземяване-
  • falcon 9-
  • експлозия

Драматично видео показва как ракета Falcon 9 избухва в пламъци

Последният опит на компанията SpaceX да приземи вертикално ракета-носител на борда на кораб насред Тихия океан се провали, пише "Индипендънт".

Драматично видео показа зрелищната експлозия.

Компанията на Илон Мъск, която извършва частни космически полети, многократно се е опитвала да приземи вертикално ракета-носител и през декември направи успешен тест в Кейп Канаверал, Флорида. Въпреки това до сега няма успешен опит за приземяване на кораб в открито море.

Видеото на катастрофата показва експлозията в най-малки подробности.

Кадри показва как кацането за малко да завърши с успех, но заради проблем с подпорния механизъм космическият апарат се накланя след кацането и тестът завърши с експлозия.

Собственикът на Space X Елон Мъск заяви, че е „оптимист“ за следващия опит за приземяване върху плавателен съд.

„Falcon 9 се приземява върху платформата, но механизмът не заключва една от четирите подпори и ракетата се килва след кацането”, обясни Мъск в социалните медии. „Причината може да е натрупване на лед в следствие кондензация от гъстата мъгла по време на излитане.”

Надеждите на компанията са в крайна сметка да успява да приземи безопасно своите ракети всеки път. Това би означавало, че тези ракети ще могат да се използват многократно и така значително да намалят разходите за изпращане на товари до МКС и изстрелването на сателити в орбита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 raptor

    0 2 Отговор
    Няма никаква полза от вертикално кацане на ракета! Защото такава ракета доставя 10 пъти по-малко товар в космоса от аналогична, обикновена ракета! 10 пъти трябва да се молят, че ще кацне, 10 пъти повече гориво да изразходят, 10 предстартови подготовки за да направят това което руска ракета прави без проблем! Ракетните двигатели са достигнали почти лимита си, тъй като тягата произвеждана от изгарянето на горивата си има физически ограничения! Демек не могат да повишат КПДто за да има известен смисъл от това кацане! Тази технология е неприложима, представлява само фокус и PR!

    Коментиран от #2

  • 2 ааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "raptor":

    За тях не е проблем , ние да му мислим .
    Ще победят някои терорист я с петролни или хероинови наклонности и готово . Може и с някоя фирма с национално значение разположена в " богатия " източен блок да се сдобият и пак готово .
    Мисля си , че само ако заговорят за демокрация и хуманни бомби и темата се приключва . НЕ СЪМ РУСОФИЛ :) .

    Коментиран от #4

  • 3 Morgoth

    1 0 Отговор
    Реално погледнато ракетата се приземи, но след това се катурна.
    Един механизъм на площадката който да я прихване и подпре няма да е нито много сложен, нито много скъп.
  • 4 раптор

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ааааа":

    Кви ги дрънкаш изобщо?
  • 5 999

    0 2 Отговор
    Няма страшно ще се возят с Руските кораби до международната станция имат опит.
  • 6 тъп

    0 2 Отговор
    Добре е, само джантите не си пасват много. Иначе еврото ако падне малко горивото може и да стигне. Руснаците ако не се намесват навсякъде, американците може и да се вредят някъде, като спрат вноса от Западна Африка.
  • 7 раптор

    0 2 Отговор
    Да не съм голословен: тази ракета изстреля сателита Джейсън-3 на НАСА и ЕКА... Той тежи 570кг. Ракета от типа Фалкън 9 1.1 доставя на геостационарна орбита 5000 кг. товар! Та за сега, няма кой да ме убеди, че това е практично!

    Коментиран от #8

  • 8 999

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "раптор":

    Чакай да видиш какво ще ти чуят ушите от Деса и ония с коня.
  • 9 Ко не

    0 0 Отговор
    Най-новото творение на руснаците, което е тествано и е летяло вече до геостационарна трансферна орбита (макар и 1 път само тестово) е Angara A5. Теглото и е 770т., може да вдигнe 7500кг (до GTO). Прекият и конкурент е Falcon 9 v1.1 - той тежи 541т. и може да вдигне 4850кг (до GTO).
    Колкото до сегашното поколение ракети на руснаците - Протон М - 700т. тегло и 5500 кг полезен товар (до GTO).
    Само че, освен фалкона никоя друга ракета не може да се използва 2-ри път. Така че, да това е правилната посока, колко и тъпо и т.н. да звучи на някой хора.
    Колкото до коментара ти - можеше да напишеш 10 пъти по малко глупости и просто да си ги напсуваш мръсните кравари...