Last news in Fakti

29 Януари, 2016 15:04 1 382 0

САЩ и Великобритания шпионирали израелските разузнавателни дронове

  • сащ-
  • великобритания-
  • шпионаж-
  • израелските военновъздушни сили-
  • антихрист-
  • дронове

Програмата Антихрист следяла комуникациите на големи армии в Близкия изток, техните военновъздушни сили и сложни оръжейни системи

САЩ и Великобритания дълго време са шпионирали израелските военновъздушни сили. Това става ясно след появата на нови документи и снимки, откраднати от бившия офицер от американското разузнаване Едуард Сноудън. Двете западни държави успели да разгадаят специалните кодове за свръзка между системата на безпилотните самолети на израелските военновъздушни сили (IAF) и техните бази и в продължение на много години следели и наблюдавали цялата информация, която те предават, съобщи онлайн изданието "Интерсепт" днес, позовавайки се на документите.

Документите показват, че Израел разполага с голяма флотилия от безпилотни летателни апарати (БЛА), които събират разузнавателни данни в Газа, Юдея и Самария, както и в останалата част от Близкия изток, включително и за ядрената програма на Иран. Два от израелските дронове са въоръжени с ракети и бомби за целенасочени убийства. Флотилията се управлява от няколко бази на израелските военновъздушни сили, включително Тел Ноф, Палмаким и Ейн Шемер.

Новите документи предлагат поглед върху тайния свят на израелското разузнаване. Разкриват се цели, обекти, предпочитания и възможности, видени през израелските очи като категорични врагове. Оказва се, че САЩ и Великобритания са разчитали на огромните възможности на Израел, гледайки всичко, което той вижда.

"Много е вероятно да виждаме първите снимки на въоръжен израелски безпилотен самолет, пуснати в публичното пространство", каза Крис Уудс, автор на книгата "Внезапно правосъдие, история на войната с безпилотни самолети" (Sudden Justice, a history of drone warfare). "Те (Израел) са положили извънредни усилия, за да прикрият информация за въоръжаването на безпилотни самолети."

"Това означава, че те насилствено са ни съблекли и също толкова важно - изглежда нито една от нашите защитени кодирани комуникации не е в безопасност. Това представлява най-тежкото изтичане на данни в историята на разузнавателната служба на Израел", заяви служител на разузнаването.

Тази мащабна операция на американското и британското разузнаване, с кодово име "Антихрист", продължава от 1988 г. до наши дни и има за цел да разбива кодовете и да прихваща комуникациите на големи армии в Близкия изток, техните военновъздушни сили и сложни оръжейни системи. По време на операцията са били разбити военни кодове на Хизбула, Египет, Турция, Иран и Сирия. В центъра на тази усилия обаче стои Израел.

Операция "Антихрист" е резултат от сътрудничеството между Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и Центъра за правителствени комуникации на Великобритания (GCHQ).

Тя се провежда от две места: Базата Менуит Хил на Кралските военновъздушни сили, която се намира близо до Харогейт, Северен Йоркшир, Англия; и от база на върха на кипърската планина Троодос. Втората база е огромно съоръжение, голяма част от което е под земята и разполага с десетки антени и дешифриращо оборудване.

Мащабът на операция "Антихрист" се разкрива в документи на Едуард Сноудън, взети от Агенцията за национална сигурност, които включват изображения, заснети директно от израелските дронове. В един от документите на GCHQ се говори за безпрецедентен достъп, който предлага уникална възможност да се разбере процесът на вземане на решения от Израелските отбранителни сили. Това ще предостави възможност за разбирането и прогнозирането на бъдещи техни операции.

Според "Интерсепт", документите подчертават конфликтните отношенията между Вашингтон и Йерусалим и опасенията на САЩ за потенциално дестабилизиращи действия от страна на Израел в региона. Двете нации са близки партньори в борбата срещу тероризма и имат меморандум за разбирателство, датиращ от 2009 г., който позволява на Израел достъп до суровини данни, събирани от Агенцията за национална сигурност. И все пак двете държави не спират да си играят на шпиони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА