Last news in Fakti

1 Февруари, 2016 13:25 3 653 4

Системата за гласуване в САЩ е лудост

  • сащ-
  • избори-
  • айова-
  • републиканци-
  • демократи-
  • президентски избори

Днес започват първичните избори за президент в щата Айова

Пътят към Белия дом може да е дълъг, криволичещ и шумен, но изборът на следващия американски президент е всичко друго, но не и прост.

Въпреки че много от американските избиратели ще обърнат внимание едва няколко седмици преди изборния ден, на кандидатите за президент са им необходими години на активно планиране, набиране на средства и изчисления.

Днес кандидати за президент ще се изправят пред „народа“ в щата Айова, където започва маратонът около изборите за президент.

Кандидатите се надяват на триумф в този първи избирателен тест, тъй като победата може да разпали кампаниите им и да им позволи да наберат инерция за гласуването в останалите щати.

На партийни събрания ще бъдат определени делегати за националните конгреси на Демократическата и Републиканската партия, които ще изберат кандидатите си за президентските избори през ноември.

Президентът и вицепрезидентът на САЩ са единствените изборни федерални служители, които не се избират пряко от народа, а от избирателна колегия. Партиите избират кандидатите за президент на национални партийни конгреси. Делегатите на конгресите се определят по два основни начина: на партийни събрания и на първични избори. 

Проучванията показват, че сред републиканците, милиардерът Доналд Тръмп има малка преднина пред сенаторът от Тексас Тед Круз, но и двамата са доста по-напред от останалите. Според последните анкети Тръмп събира 28% подкрепа, следван от Круз с 23% и Марко Рубио с 15%. Останалите 8 кандидати на републиканците имат под 10%.

Надпреварата сред кандидатите на Демократическата партия е малко по-оспорвана. Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън е почти наравно със сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Клинтън и Сандърс са с три процента разлика – 45 на 42, което е в рамките на статистическата грешка.

Но кога обикновеният избирател трябва да започне да се интересува от кампанията? И каква е разликата между местните партийни кампании и първичните избори? Ето какво трябва да знаете за президентските избори в САЩ  през 2016 г. в деня, в който Айова дава началото на първичните избори, пише Си Ен Ен.

Защо президентските избори в САЩ отнемат толкова време?

Двете основни политически партии в САЩ - Демократическата и Републиканската партия - избират своите кандидати чрез спонсорирани от партиите конкурси във всеки отделен щат и териториите на САЩ, а процесът, който започва през февруари, отнема до пет месеца.

Айова и Ню Хемпшир традиционно дават началото на първичните избори в началото на годината, а след тях и останалите щати. След като всяка партия се сдобие с 1 кандидат, те прекарват остатъка от лятото и есента в кампании до общите избори на 8 ноември.

Защо струват толкова много пари?

Една от причините е продължителността на кампанията. За разлика от други страни, в САЩ няма правила за това колко отрано кандидатите да започнат кампаниите си. Тед Круз например официално обяви кандидатурата си през март 2015 г., близо 20 месеца преди изборите. Също така, за разлика от други страни, няма ограничение колко пари можете да похарчите. Президентската кампания може да струва до $ 1 милиард. Все пак не е евтино да се пътува из страната в продължение на година или повече, да се купуват реклами по телевизията и да се плаща на малка армия от работници по кампанията.

Кога трябва да започне да ни интересува?

13 щата и територии ще проведат частни срещи или първични избори през първия вторник на месец март - известен още като "Супер вторник". Резултатите ще бъдат отчетени горе-долу по едно и също време и могат да доведат до големи промени в надпреварата.

Кога най-накрая ще знам кой от номинираните ще отиде на финала?

Обикновено се знае кой от номинираните ще се изправи срещу опонентите си от другата политическа партия или независимите в края на пролетта, но те все още не са официално избрани до конгреса на национална партия през лятото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    2 2 Отговор
    А кукловодите едни и същи, два лагера, две партии!
  • 2 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Е оня шушляк дето сътвори голямата простотия - фейсбук нали е шести по богатство в света?Да си купи индианци...негри...латино ...и там каквато и да е паплач и накрая да си купи и Америка!!!!Толкова ли е сложно????Ако не знае как - да му дам телефона на бат......... той ще му обясни човека!!!Просто е!!!!Пък и на варелите в гетата дето са запалени за да се грее електората ако се метне по едно кюфтенце ще мине и по тънката лайтсна .....Еееееее не се сещат как се прави политика и това си е !!!!
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Явно има хора, които разсъждават: Щом в Америка е така, значи така е правилно! Друго не може да обясни минусите, начукани на коментаторите преди мен. Има ли някой, който да обясни при тази система как да си сигурен, че ще дадеш гласа си за своя кандидат и няма да бъдеш изпържен от комисията. Вече се е случвало.
    При нас падна рев да се разбие двупартийната система ляво-дясно. При тях е дясно-дясно и пак завиждате. Абе, живи и здрави. Ще кажем: Нека победи най-добрият.
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Е пък при нас щото много нормално протича процеса - всички видяхма каква пародия и колко фалшификации паднаха на последните избори. В америка поне си знаят, че няма мърдане.