Last news in Fakti

4 Февруари, 2016 14:36 1 098 3

Обама към американските мюсюлмани: "Вие пасвате тук"

  • барак обама-
  • сащ-
  • балтимор-
  • джамия-
  • мюсюлмани

По време на първото си посещение в американска джамия, президентът на САЩ говори за страха, който мюсюлманската общност изпитва

Президентът Барак Обама зави, че мюсюлманите в САЩ са част от "единното американско семейство". Той безусловно разкритикува изказванията на републиканските кандидати за президент, апелирайки към гражданите да не стават "свидетели на фанатизъм", пише вестник "Ню Йорк таймс".

При срещата си с Ислямското общество в Балтимор, първото посещение на американски президент в джамия в страната, Обама рецитира стихове от Корана и заяви, че американските мюсюлмани са важна част от историята на Америка и от жизненоважно значение за бъдещето на нацията.

"Ако сме сериозни относно религиозната свобода - сега аз се обръщам към моите другари християни, които остават основна религиозна общност в тази страна - ние трябва да разберем, че нападките срещу една вяра са атака срещу всички религии", заяви Обама.

Въпреки, че Обама така и не спомена името на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, който призова за временна забрана за мюсюлманите да влизат в САЩ, целите в забележките му бяха ясни. "Ние трябва да отхвърлим всяка политика, която се стреми да манипулира предразсъдъците или пристрастията и е насочена към определени хора, заради тяхната религиозна принадлежност", каза той.

Речта от Балтимор е препратка към обръщението на Обама през 2009 г. в университета в Кайро, където той призова за "ново начало между САЩ и мюсюлманите по целия свят", коментира Блумбърг.

В Балтимор, президентът не зачекна темата за неразрешимите международни конфликти като израелско-палестинския спор, а се фокусира върху по-прозаични теми като вандалските прояви срещу джамии и тормоза на американски мюсюлмански деца.

"Тези деца са точно като моите", каза Обама. "Идеята, че те ще бъдат изпълнени със съмнения и ще се питат дали имат място в тази велика страна в момент, когато имат достатъчно други неща, за които да се тревожат... не трябва да го позволим."

Обама завърши речта си с напомняне към американските мюсюлмани: "Вие не сте сами, вашите приятели американци застават заедно с вас." Той припомни и друго, че разнообразието на страната "не е слабост, а едно от най-големите ни предимства."

"Ние сме едно единно американско семейство", каза Обама. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    0 2 Отговор
    Точно за там сте си, маймунката е прав!
  • 2 росен

    0 0 Отговор
    Ами да си ги вземе при него, пък после ще има среща с ку клукс клан.
  • 3 Мус

    0 0 Отговор
    Ми, от маймуна от джунглата кво да очакваш...